Vragen? Bel: 035 888 95 95

Alles over Rioja

Wijnadvies blog op 4 oktober 2020
Alles over Rioja

Bekendste Spaanse wijnstreek

Rioja is de meest bekende wijnstreek van Spanje. Het ligt in het noorden van het land en is onderverdeeld in drie subregio's:

  • Rioja Alavesa
  • Rioja Alta
  • Rioja Baja

Rioja Alavesa

Het middelpunt van Rioja wordt gevormd door de stad Logroño. Ten westen daarvan ligt Rioja Alavesa. Wijngaarden worden daar tot wel achthonderd meter hoogte aangeplant. De grond zit daar vol krijt en de wijnen zijn waarschijnlijk het lichtst van alle Rioja's, maar over het algemeen wel met de meeste finesse.

Rioja Alta

Ook ten westen van Logroño, maar dan iets meer naar beneden, ligt Rioja Alta. De wijngaarden daar liggen tussen de vijf- en achthonderd meter hoogte. De grond is van kalk of klei met een hoog ijzergehalte.

Rioja Baja

Aan de andere kant van Logroño ligt Rioja Baja. Het klimaat is hier iets anders. Zo zijn de zomers warmer en de winters kouder. Er valt relatief weinig regen, dus droogte kan nog wel eens een probleem zijn.

Tempranillo

Tempranillo is het meest geplante druivenras en vormt het hoofdingrediënt in de rode Rioja blends. De druif Garnacha die kan worden toegevoegd, geeft het net dat beetje extra body en alcohol. Andere druivenrassen die minder zijn aangeplant maar wel een rolletje spelen in blends zijn bijvoorbeeld de Mazuelo en de Graciano.

Rioja Blanco

De meeste mensen zullen Rioja wijnen kennen als rode wijnen, maar er zijn ook witte Rioja's. Acht druivenrassen zijn toegestaan om witte Rioja te maken waarvan Viura het meest aangeplant staat. Sinds 2007 zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc en Verdejo toegestaan. Malvasía wordt tegenwoordig een stuk minder gebruikt.

Houtlagering

Op het etiket van een Rioja staan de termen Joven, Crianza, Reserva of Gran Reserva. Die termen hebben alles te maken met de rijping. Joven wijnen hebben weinig tot geen houtlagering gehad terwijl rode Gran Reserva's minimaal twee jaar op hout liggen en mogen pas na vijf jaar verkocht worden. Het is dus maar net waar je van houdt.

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp