Vragen? Bel: 035 888 95 95

De prijs van een fles

Wijnadvies blog op 25 januari 2019
De prijs van een fles

Vraag en aanbod

Het prijsverschil in wijn kan groot zijn, maar hoe kan het dat de ene wijn minder dan vijf euro kost en de andere veel meer? Om tot een prijs te komen gaat het niet alleen om vraag, aanbod en exclusiviteit. Er komt nog veel en veel meer bij kijken.

De druiven

Ten eerste ligt het eraan waar de druiven vandaan komen. Coöperatieve wijnboeren delen de kosten van de faciliteiten, marketing en verkoop. Inkopers van druiven hebben weer geen kosten aan de wijnbouw. Deze twee groepen hebben zo minder kosten dan een Domaine (landgoed). Aan de andere kant komen bij deze laatste groep over het algemeen wel weer de betere wijnen vandaan.

De oogst

Zodra de druiven worden geplukt kunnen de kosten ook alle kanten opgaan. Pluk je met de hand, dan is dat arbeidsintensiever en duurder, dan machinaal. Het kan wettelijk geregeld zijn dat op bepaalde plekken met de hand geplukt moet worden of de wijngaarden op dusdanig steile hellingen liggen, dat machinaal niet eens een optie is.

Vinificatie en transport

Datzelfde geldt voor de manier waarop de wijn gemaakt wordt. Welke apparatuur de wijnmaker gebruikt en of de wijn gerijpt wordt in houten vaten of niet. Maar zelfs daarmee ben je er nog niet. Ook keuzes die de gemaakt worden op het gebied van transport, verpakking, belastingen die verschillen per land, marketing, etc. tellen mee in de uiteindelijke kostprijs.

Etiketten

Over de etiketten wordt ook zeker goed nagedacht. Het moet de consument wel aanspreken natuurlijk. Wist je dat uit recent onderzoek blijkt dat mannen eerder kiezen voor een mooi Château op de fles en vrouwen eerder een fles wijn met een diertje op het etiket pakken?

Lees meer Wijnadvies Blogs op onze website!

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > De prijs van een fles

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp