Vragen? Bel: 035 888 95 95

Hoe wijn aan oxidatieve tonen komt!

Wijnadvies blog op 6 juni 2023
Hoe wijn aan oxidatieve tonen komt!

Complex product

Wijn is een prachtig en complex product dat verschillende smaakprofielen kan hebben, variërend van fruitig en levendig tot rijk en complex. Een van de smaakkenmerken die je kunt tegenkomen bij het proeven van wijn is oxidatieve tonen. Deze tonen kunnen een aangename dimensie aan de wijn geven, maar ze kunnen ook een teken zijn van ongewenste oxidatie. Laten we eens kijken naar hoe wijn aan oxidatieve tonen komt en wat dit betekent voor de kwaliteit en smaak.

Zuurstof

Oxidatie in wijn treedt op wanneer zuurstof in contact komt met de wijn, waardoor chemische reacties plaatsvinden die de smaak en het aroma kunnen beïnvloeden. Zuurstof kan op verschillende manieren in contact komen met de wijn, zoals tijdens het rijpingsproces, het bottelen of het inschenken in het glas. Hoewel zuurstof een essentieel onderdeel is van het rijpingsproces van sommige wijnen, kan overmatige blootstelling aan zuurstof leiden tot ongewenste oxidatie.

Veranderingen

Bij oxidatie kunnen verschillende veranderingen in de wijn optreden. Allereerst kunnen de fruitige aroma's vervagen en plaatsmaken voor oxidatieve aroma's zoals gedroogd fruit, noten of zelfs sherry-achtige tonen. Deze aroma's kunnen een aangename complexiteit aan de wijn geven, vooral bij wijnen die bedoeld zijn om te rijpen, zoals sommige witte wijnen en versterkte wijnen.

Niet altijd positief

Echter, oxidatieve tonen worden niet altijd als positief ervaren. Bij sommige wijnen, zoals frisse witte wijnen en delicate roséwijnen, worden oxidatieve tonen gezien als een teken van kwaliteitsverlies. Dit komt doordat de oxidatie de levendige fruitige aroma's vermindert en de wijn een vlakker en minder fris karakter geeft. Het kan ook resulteren in een verandering in de kleur van de wijn, waarbij witte wijnen een meer amberkleurige tint kunnen krijgen.

Balans

Het beheersen van oxidatie in wijn is een delicate balans. Producenten gebruiken verschillende technieken en methoden om de blootstelling aan zuurstof te controleren tijdens het productieproces. Het gebruik van inerte gassen zoals stikstof of koolstofdioxide kan helpen om zuurstof uit de wijn te verdrijven en oxidatie te voorkomen. Daarnaast kunnen speciale afsluitingen, zoals kurken of schroefdoppen, worden gebruikt om de wijn te beschermen tegen overmatige blootstelling aan zuurstof.

Bewaren van wijn

Bij het bewaren van wijn is het belangrijk om rekening te houden met de gevoeligheid van de wijn voor oxidatie. Over het algemeen geldt dat wijnen met hogere zuurgraad en tannines beter bestand zijn tegen oxidatie en dus langer kunnen rijpen zonder aan kwaliteit in te boeten. Aan de andere kant zijn wijnen met een lager zuurgehalte en delicate aroma's sneller gevoelig voor oxidatie en moeten dus jonger gedronken worden om de optimale smaak te behouden.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Hoe wijn aan oxidatieve tonen komt!

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp