Vragen? Bel: 035 888 95 95

Hoe wordt rosé gemaakt?

Wijnadvies blog op 1 december 2017

Rosé is toch gewoon een mix van rode en witte wijn? Nee, absoluut niet! Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven, soms zelfs in combinatie met witte druiven. Eigenlijk is rosé een hele lichte rode wijn die je gekoeld drinkt, net zoals een witte wijn. Snap je ‘m nog? Wij leggen je even haarfijn uit hoe deze wijn wordt gemaakt.

Waar komt de kleur van rosé vandaan?

Volgens wijnmakers en -experts is het maken van een goede rosé een van de moeilijkste en nauw luisterende productiemethoden. Voordat we in de verschillende productiemethoden duiken is het handig om eerst uit te leggen waar de roze kleur van een rosé vandaan komt. Deze heeft dezelfde herkomst als de rode kleur van rode wijn: de schillen van blauwe druiven. Voor bijna alle blauwe druiven geldt dat zij kleurloos vruchtvlees hebben en daarmee dus wit sap. De kleur zit puur in de schil van de druiven.

De meest gebruikte methode om rosé te maken is om de (blauwe) druiven na de pluk licht te kneuzen en korte tijd (slechts één tot enkele uren) in contact te laten met het sap uit de druiven. Als de wijnmaker vindt dat het sap genoeg kleur heeft worden door persing de schillen en het sap gescheiden.

Rosé, de saignée-methode

Korte inweking, ook wel ‘saignée’ genoemd. Bij deze methode maakt de wijnboer tegelijkertijd rode wijn en rosé. De most van de blauwe druiven gaat hierbij in de gistkuip. Op dit moment heeft het sap kort contact gehad met de schillen, waardoor het al enige kleur (en aroma’s) uit de schillen heeft opgenomen. 

Rosé druivensap… en dan?

Hoe maak je daar verder nou een rosé van? Dit gaat eigenlijk hetzelfde in zijn werk als het maken van een witte wijn. Om te beginnen zit je met een wat troebel sap. Dit laat men korte tijd (12 tot 24 uur) tot rust komen, waardoor de vaste bestanddelen die in het sap zitten naar beneden zakken. Hierna gaat het sap gisten, meestal gebeurt dit in een gistkuip van roestvrijstaal, polyester of beton. Als de gisting voltooid is, wordt de wijn overgepompt naar een opslagtank. De wijn blijft enige tijd in deze tank om te stabiliseren. Eventuele resterende onzuiverheden zakken nu naar de bodem. Op dit punt kunnen ook nog stoffen toegevoegd worden, zoals bijvoorbeeld sulfiet om de wijn beter houdbaar te maken. Hierna wordt de wijn gefilterd en gebotteld. Omdat rosé doorgaans jong gedronken wordt, is de wijn op dit punt klaar om verkocht te worden. En om gekoeld en wel opengetrokken te worden…

Onze favoriete rosé wijnen

Rosé hoeft echt niet alleen in de zomer. Een lichte rosé op een zonnig terras is fijn, maar een volle, stevige Spaanse rosé bij de maaltijd kan ook prima. Of een houtgerijpte bij de open haard… Wij delen graag onze favoriete rosé wijnen met je.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Hoe wordt rosé gemaakt?

© 2022 Siersma Wijnadvies