Vragen? Bel: 035 888 95 95

Rosé weetjes

Wijnadvies blog op 28 mei 2016
Rosé weetjes

De tijd van de rosé staat weer voor de deur

Van bijna wit tot koperachtig en van roze naar oranjepaars. Rosé is er in allerlei kleuren en smaken. Het wordt vooral geassocieerd met de zon en zo langzamerhand zie je ook steeds meer flessen in de winkel staan. Summer's coming! Rosé wordt over het algemeen gemaakt van blauwe druivenrassen. De kleur zit dan ook in de schil van de druif. In sommige wijnen wordt er een combinatie gemaakt met een wit druivenras, maar witte en rode wijn wordt eigenlijk niet met elkaar vermengd, behalve in de Champagnestreek. Daar mogen rode en witte wijnen samen tot een Champagne rosé gemaakt worden. De manier om rosé te maken kan grofweg gedaan worden op twee manieren, via pressurage direct of de saignée methode. Bij beide manieren worden de blauwe druiven eerst gekneusd.

Pressurage direct

Bij deze methode worden de druiven na het kneuzen direct geperst. Om toch een beetje kleur in je glas te krijgen moeten de druiven wel iets ingeweekt worden om dat juiste tintje uit de schil aan het sap te geven. De wijnmaker moet dan nog op heel wat dingen letten, bijvoorbeeld op de temperatuur. Als die te hoog is zal de kleurextractie veel sneller gaan en komen er minder aroma's vrij.

Saignée

In het geval van saignée moeten de druiven een inwekingstijd ondergaan variërend van zo'n acht uur tot een dag.  Het sap wat dan al gekleurd is wordt afgetapt en de druiven worden daarna geperst. Het sap dat vrijkomt na de persing kan dan later weer vermengd  worden met het eerder afgelopen sap. Een grote misvatting is de gedachte dat donkere rosé zoet is en de lichte versie droog. De kleur van de wijn heeft echter niets te maken met de zoetheid. Het enige wat de kleur over de rosé zegt, is hoe lang de druivenschillen zijn ingeweekt bij het maken van de wijn.

© 2021 Siersma Wijnadvies