Vragen? Bel: 035 888 95 95

Waarom kalkbodem zorgt voor frissere wijnen

Wijnadvies blog op 27 december 2023
Waarom kalkbodem zorgt voor frissere wijnen

Cruciale rol

De bodemsamenstelling van wijngaarden speelt een cruciale rol in het karakter en de smaak van de geproduceerde wijnen. Een van de boeiende elementen van bodemdiversiteit is kalksteen, een minerale component die aanzienlijke invloed heeft op de frisheid en levendigheid van wijn.

Verschillende factoren

Kalkbodems, vaak gevormd uit sedimentaire gesteenten zoals kalksteen en mergel, bieden een unieke omgeving voor wijnstokken om te gedijen. De frisheid die deze bodems aan wijn kunnen toevoegen, is te danken aan verschillende factoren.

Laudun, een dorp in de Rhône met veel kalk in de bodem 

Drainage en Waterretentie

Kalkbodems staan bekend om hun uitstekende drainage-eigenschappen, waardoor overtollig water gemakkelijk kan wegvloeien. Dit bevordert een gezonde ontwikkeling van de wijnstokken doordat ze niet worden overspoeld, wat essentieel is voor het behoud van de frisheid van de druiven.

Minerale Opname

Kalksteen bevat minerale componenten zoals calciumcarbonaat, die door de wijnstokken worden opgenomen. Deze mineralen dragen bij aan de ontwikkeling van de druiven en kunnen een rol spelen in de zuurgraad, die op zijn beurt de frisheid van de resulterende wijn beïnvloedt.

Zuurgraad en Aroma's

De specifieke chemische samenstelling van kalkbodems kan leiden tot wijnen met een heldere, verfrissende zuurgraad. Deze zuurgraad benadrukt de fruitige aroma's van de druiven en draagt bij aan een levendige smaakbeleving.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Waarom kalkbodem zorgt voor frissere wijnen

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp