Vragen? Bel: 035 888 95 95

Wat is Pourriture noble?

Wijnadvies blog op 7 oktober 2023
Wat is Pourriture noble?

Edele rot

'Pourriture noble,' ook bekend als 'noble rot' in het Engels, of 'edele rot', in het Nederlands, is een term die wordt gebruikt in de wijnbouw om een specifieke vorm van edele rotting aan te duiden. Het is een natuurlijk fenomeen dat optreedt bij druiven en sommige andere vruchten, met name in vochtige omstandigheden.

Botrytis cinerea

Pourriture noble treedt op wanneer druiven worden aangetast door de schimmel Botrytis cinerea. In tegenstelling tot de meeste schimmelziekten die de druiven beschadigen, heeft noble rot een positieve invloed op de wijnproductie, met name bij zoete wijnen. De schimmel doorboort de druivenschil, waardoor water uit de druif verdampt en de suikers en smaakstoffen geconcentreerd worden. Hierdoor ontstaan druiven met een hoog suikergehalte en complexe smaakprofielen.

Lees ook: Wat is Vendange Tardive?

Sauternes

Noble rot is vooral geassocieerd met de productie van zoete witte wijnen, zoals Sauternes uit de Bordeaux-regio in Frankrijk of Tokaji uit Hongarije. Deze wijnen worden gemaakt van druiven die zijn aangetast door noble rot en hebben doorgaans intense zoete aroma's van honing, gedroogde vruchten en specerijen, evenals een verfrissende zuurgraad.

Proces

Het proces van noble rot is delicaat en vereist nauwgezette aandacht van wijnmakers. De druiven moeten zorgvuldig worden geoogst, en alleen de druiven met de juiste mate van edele rotting worden geselecteerd. Hierdoor kunnen deze wijnen kostbaar en zeldzaam zijn, maar ze behoren vaak tot de meest gewaardeerde en complexe zoete wijnen ter wereld.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Wat is Pourriture noble?

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp