Vragen? Bel: 035 888 95 95

Wat is Vendange tardive?

Wijnadvies blog op 26 juni 2023
Wat is Vendange tardive?

Late oogst

Binnen de wereld van wijnmaken zijn er verschillende technieken die de smaak en kwaliteit van de wijn kunnen beïnvloeden. Eén van deze bijzondere methoden is 'Vendange Tardive', een Franse term die 'late oogst' betekent. In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingsreis naar de toepassing van deze methode en wat het precies met de smaak van de wijn doet.

Waar wordt 'Vendange Tardive' toegepast?

'Vendange Tardive' wordt voornamelijk toegepast in bepaalde wijnregio's in Frankrijk, zoals de Elzas, de Loire-vallei en de regio Pacherenc du Vic-Bilh. In deze gebieden spelen factoren zoals het klimaat en de specifieke druivenrassen een belangrijke rol bij het bepalen van de geschiktheid voor deze methode.

De invloed op de smaak

Het kenmerkende aspect van 'Vendange Tardive' is dat de druiven langer dan normaal aan de wijnstok blijven hangen, waardoor ze extra rijpingstijd krijgen. Dit resulteert in een aantal opvallende veranderingen in de druiven, die uiteindelijk de smaak van de wijn beïnvloeden.

  1. Verhoogde concentratie: De druiven die worden geoogst via 'Vendange Tardive' zijn vaak geconcentreerder in smaak. Dit komt doordat het rijpingsproces de suikerconcentratie in de druiven verhoogt. Het resultaat is een wijn met een intenser aroma en een vollere, rijpere smaak.

  2. Hogere natuurlijke suikergehaltes: Doordat de druiven langer aan de wijnstok blijven, worden de natuurlijke suikerniveaus verhoogd. Dit betekent dat er meer suikers beschikbaar zijn voor de fermentatie, wat resulteert in een wijn met een hoger alcoholpercentage. Het zoete karakter van de wijn wordt echter in balans gebracht door de aanwezige zuren, waardoor de wijn niet te zoet wordt.

  3. Ontwikkeling van complexe aroma's: De extra rijpingstijd zorgt ervoor dat de druiven meer tijd hebben om aroma's te ontwikkelen. Dit resulteert in een breder scala aan smaakprofielen, variërend van exotisch fruit en honing tot gedroogd fruit en kruidige tonen. De complexiteit van de aroma's geeft de wijn een intrigerende en diepgaande dimensie.

Het juiste moment

Het bepalen van het juiste moment voor de 'Vendange Tardive'-oogst is een delicaat proces. Wijnmakers moeten nauwlettend de evolutie van de druiven volgen en zorgvuldig beslissen wanneer de optimale rijpheid is bereikt. Dit vereist een combinatie van ervaring, kennis en gevoel voor de druiven.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Wat is Vendange tardive?

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp