Meestal als we denken aan erwtensoep, denken we aan die dikke, warme soep met stukken worst. Dit recept is iets wat delicater en kan zowel koud als warm geserveerd worden. Hij is anders dan ander, zo klaar, zonder te veel gedoe. Garneer met toefje (opgeklopte)room! Dit ziet er heel leuk uit en maakt de soep helemaal af.
Bereiding
Pak een grote pan en doe er een lepel olijfolie in. Bak de ui en de knoflook op zacht vuur (10 min). Voeg bouillon toe en breng aan de kook. Voeg hierna de spinazie en de doperwten toe, laat deze een paar minuten koken.
Pureer de soep met de staafmixer tot een gladde massa. Breng op smaak met wat citroensap en peper en zout. Klop de slagroom stijf. Of gebruik croutons.
Traditiegetrouw gaat op de 2e donderdag van april het aspergeseizoen van start. Dit is dan altijd een hoogtepunt voor de ware aspergefanaat! Asperges worden allang niet meer enkel op de klassieke manier (flamande) gemaakt
Bouillabaisse is in de basis een gerecht van in vocht gekookte vis, waarbij je datzelfde vocht bij de vis serveert. Onverkoopbare vissen werden aan het einde van de werkdag door vissers op het strand in zeewater gekookt. Alles van de vis of schaal en schelpdieren werd gebruik! Zo is dit typische gerecht, dat zijn oorsprong vindt in Marseille, ontstaan.
Beef Wellington heeft zijn oorsprong vermoedelijk in het Verenigd Koninkrijk en is genoemd naar Arthur Wellesley, de hertog van Wellington, die beroemd werd door zijn overwinning in de Slag bij Waterloo in 1815. Het gerecht zelf werd echter waarschijnlijk niet direct door de hertog bedacht, maar kreeg zijn naam als een eerbetoon aan zijn militaire prestaties.