Uit het filmpje op de Social Media! 

REBOTTLED
  • Sinds 2006
  • Vanaf €75,- GRATIS thuis
  • Bezorging door heel NL + BE
  • Meest multimediale wijnbedrijf van Nederland
  • Voor 16:00 besteld, vaak morgen in huis
Menu
Mijn favorieten

Mijn favorieten

Je hebt geen producten in je favorieten staan.

Mijn winkelmand

Mijn winkelmand

Je hebt geen producten in je winkelmand.

Home Actueel Welke wijn gaat bij Vitello Tonato?

Welke wijn gaat bij Vitello Tonato?

Recepten
11 september 2025
Jorg Timmerman
Leestijd: 2 min

Kalfsvlees met tonijn

Vitello tonato is een klassiek Italiaans gerecht uit Piëmonte. De naam betekent letterlijk “kalfsvlees met tonijn”. Het bestaat uit:

  • Dun gesneden, koud kalfsvlees – meestal langzaam gegaard of gepocheerd in bouillon met kruiden en groenten.

  • Romige tonijnsaus – een mengsel van tonijn uit blik, mayonaise of olijfolie, ansjovis, kappertjes, citroensap en soms een beetje bouillon, tot een gladde, hartige saus gemixt.

  • Garnering – vaak extra kappertjes, citroenpartjes of peterselie bovenop.

Het wordt doorgaans als voorgerecht of lichte lunch geserveerd. De zachte, neutrale smaak van het kalfsvlees contrasteert mooi met de ziltige, romige saus.

Bereiding

Giet de tonijn af. Snijd de ansjovis in stukjes. Pureer de tonijn en de ansjovis met de citroensap, de mayonaise en de zure room met een staafmixer of in een foodprocessor tot een rulle saus. Verdun de saus zo nodig met 1 of 2 eetlepels water. Breng de saus op smaak met zout en peper en roer de helft van de pertselie en de helft van de kappertjes erdoor.

Afwerking:

Rangschik de plakjes fricandeau dubbelgevouwen op een schaal en lepel de fricandeau er in het midden op. Bestrooi het geheel met de rest van de snipperde peterselie en het restant van de kappertjes. Garneer de schaal met de partjes citroen en de peterselie.

Ingrediënten

  • 1 blikje tonijn op olie
  • 2 stuks ansjovisfilets
  • 2 eetl citroensap
  • 4 eetl mayonaise
  • 1/8 liter zure room
  • zout
  • peper
  • 2 eetl gesnipperde
  • 2 eetl kappertjes
  • 350 gram kalfsfricandeau (iets dikker gesneden)
  • 4 partjes citroenWelke wijn gaat goed bij Vitello Tonato:

Wijncombinatie

Vitello tonnato is een verfijnd gerecht van mager kalfsvlees met een romige, ziltige tonijnsaus. Door het delicate vlees en de frisse, zilte saus komen vooral wijnen met veel frisheid en weinig tannine het best tot hun recht. Denk aan elegante witte wijnen zoals Gavi, Vermentino, Verdicchio of Chablis, of een droge rosé uit de Provence. Wie liever rood drinkt kan kiezen voor een lichte, gekoelde Pinot Noir of Barbera. Zo sluit de wijn aan bij de frisheid en de intensiteit van het gerecht zonder het te overheersen.

Voor jou geselecteerd om te lezen

Stel je vraag via WhatsApp