Chardonnay
De Chardonnay is een druivenras dat in heel veel wijnlanden is aangeplant. Toch is het de druif die zijn voornaamste bekendheid kent door de belangerijkste groene druif te zijn in de Bourgogne streek. Slechts een klein deel van de witte wijnen uit deze Franse streek wordt van een andere druif gemaakt: Aligoté.
Hout
De Chardonnay kan enorm veel verschillende stijlen vertegenwoordigen. Natuurlijk is de plek waar de wijnstokken staan zeer belangrijk. Hoe koeler een klimaat, hoe langzamer de druiven zullen rijpen. Maar na het oogsten kunnen wijnboeren ook nog veel invloed uitoefenen op de stijl van de Chardonnay. De druiven kunnen nog de nodige houtrijping krijgen. Veelal in vaten van 225 liter. Maar soms gebeurt dit ook wel, minder romantisch, door zakken met houtkrullen in de grote roestvrijstalen vaten te laten meeweeken.
Andere landen
Naast Frankrijk zijn vooral de 'Nieuwe Wereld-landen' ook erg goed in het verbouwen van Chardonnay. Amerika heeft er bijna zijn handelsmerk van gemaakt. Dit zijn vaak witte wijnen met overdreven veel houtrijping.
Ook in Australië, Zuid-Afrika, Chili en Argentinië maken zijn witte wijnen van de Chardonnay. Vaak ook met houttonen. Maar er zijn ook zeker wijnboeren die de finesse in de wijnen proberen te houden.
Home > Chardonnay