Vragen? Bel: 035 888 95 95

Bavette met zoete aardappelchips en zomergroente

Wijn & spijs

Vanglap, vinkelap oftewel Bavette

Dit heerlijke stuk vlees komt van de buikspier van het rund. Het is werkvlees en is daarom iets steviger dan normale biefstuk. Het heeft bite, is erg smakelijk en sappig. Vroeger vond de consument het vlees niet mals genoeg, waardoor het meestal vermalen werd tot gehakt. Zonde eigenlijk! Wil je optimaal genieten? Snijd bavette dan dun en met de draad mee! 

Zoete aardappelchips 

Verwarm de frituurpan op 180 °C. Maak de zoete aardappelen schoon en schaaf met een mandoline of dunschiller dunne plakjes. Frituur de zoete aardappelplakjes in meerdere etappes ca. 4 min knapperig en bruin. Of verwarm de oven op 180 °C. Leg de plakjes op een ovenplaat en smeer ze in met wat olijfolie. Zet de plaat in het midden van de oven en laat de chips ca. 10 minuten bakken. Keer de chips om en bak nogmaals 10 minuten.  

Zomergroente 

Snijd de zomergroente (courgette, aubergine en groene asperges) in zo veel mogelijk gelijke stukken. Kwast de groenten vooraf even in met een beetje olijfolie, dan worden ze lekkerder en blijven ze minder snel aan het rooster plakken. Voeg voor extra smaak wat zout en groene kruiden toe aan de olie. 

Bavette 

Voeg de ui, knoflook, tomatenpuree, balsamico azijn, korianderzaad, honing, wodka en olijfolie met de steaks samen in een grote afsluitbare zak. Wrijf de marinade goed in de steaks. Verwijder alle lucht uit de zak en sluit deze goed af. Zet dit ten minste 12 uur in de koelkast. Enkele (2-3 dagen) maakt het alleen maar lekkerder! 

Verhit de barbecue of grill. Haal de steaks uit de marinade en veeg de stukjes ui, knoflook en korianderzaad eraf. Zodat er niets kan verbranden. Bestrooi de steaks aan beide kanten met peper en zout en leg ze op de hete grill.  Afhankelijk van de dikte van de steaks, laat je ze 4 tot 5 minuten aan beide kanten grillen.  (Liever medium? Draai ze dan nog 1 keer om voor je ze van het vuur haalt.) Laat de steaks (afgedekt) 5-10 minuten op een snijblok rusten, snijd het dan in plakken en serveer met de chips en groente. Eetsmakelijk! 

Ingrediënten

voor ± 2 personen

  • 2 Ierse bavette steaks à 450g, vet eraf 
  • 1 ui, door de helft en gesneden 
  • 3 teentjes knoflook, in plakjes gesneden 
  • 1 tl tomatenpuree 
  • 1 tl balsamicoazijn 
  • 1 tl korianderzaad 
  • 1 el honing 
  • 4 el wodka 
  • 120 ml olijfolie 
  • Peper en zout 
  • 400 gr zoete aardappel 
  • 1 courgette 
  • Aubergine 
  • Groene asperges 

Home > Wijnadvies > Wijn & spijs > Bavette met zoete aardappelchips en zomergroente

© 2021 Siersma Wijnadvies