Vragen? Bel: 035 888 95 95

Gorgonzola

Wijn & spijs

Noord-Italië

Gorgonzola is een kaassoort. Het is een blauwe schimmelkaas. De kaas is afkomstig uit Noord-Italië. Sommigen beweren dat de kaas uit Milaan komt. Dat is echter niet helemaal zeker.

Het is een zachte, boterachtige kaas. Gorgonzola wordt gemaakt van volle koemelk.

Verslaafd

De kaas heeft een enorm uitgesproken smaak. Om deze reden zijn sommige mensen juist geen fan van de kaas. Anderen zijn echter verslaafd aan de kaas, die je zowel op toastjes als op brood kan eten. Ook kan je een lekkere salade maken van gorgonzola. Vaak wordt de salade met peer gecombineerd.

Pizza en Pasta

Je kan gorgonzola ook op de pizza gooien om de pizza een pittige smaak te geven. Wat niet veel mensen doen, is de kaas door de pasta strooien. De kaas zorgt er voor dat de pasta een uitgesproken pittige smaakt krijgt. Dit is een aanrader. Gorgonzola wordt gemaakt van volle koemelk.

Dolce

Er wordt ook Gorgonzola Dolce verkocht: de substantie van de kaas is zo zacht, dat hij 'loopt' en niet in nette stukken gesneden kan worden. Voor buffetten wordt wel een halve kaas op tafel gezet, waaruit de gasten met een lepel zichzelf bedienen.

Welke wijn bij Gorgonzola?

Deze stevige rijke kaas vraagt ook om een stevige en rijke rode wijn. Wij vinden de combinatie van Gorgonzola en Amarone echt aan te raden!

De foto's van de Gorgonzola zijn mede mogelijkgeaakt door Kees Kromhout, de kaas en noten-specialist uit Huizen

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp