Vragen? Bel: 035 888 95 95

Aurelio Montes

Wijnadvies blog op 26 september 2023
Aurelio Montes

Een Leven Gewijd aan de Kunst van Wijnmaken

Aurelio Montes Sr. is een naam die synoniem staat voor excellentie in de wereld van de wijnbouw. Geboren op 28 maart 1948 in het pittoreske stadje Colchagua in Chili, heeft hij zijn leven gewijd aan het transformeren van zijn geboorteland in een toonaangevend wijnproducerend land en het produceren van wijnen van wereldklasse die worden bewonderd en gerespecteerd over de hele wereld.

Vroege Levensjaren en Passie voor Wijn

De reis van Aurelio Montes in de wijnwereld begon met een diepgewortelde passie voor landbouw en oenologie die hij van jongs af aan ontwikkelde. Zijn vader, een toegewijde wijnliefhebber, introduceerde hem in de wereld van wijnstokken en wijn. Aurelio's nieuwsgierigheid en verlangen om te begrijpen hoe wijn werd gemaakt, leidden hem naar de Universidad Católica in Santiago, waar hij oenologie studeerde en zijn formele opleiding tot wijnmaker begon.

De Opkomst van Montes Wines

In 1987 ging Aurelio Montes Sr. een samenwerking aan met drie gelijkgestemde partners: Douglas Murray, Alfredo Vidaurre en Pedro Grand, om Montes Wines op te richten. Hun visie was duidelijk en ambitieus - ze wilden Chili's potentieel als wijnland volledig benutten en wijnen van ongeëvenaarde kwaliteit produceren. De oprichting van Montes Wines markeerde het begin van een opmerkelijk hoofdstuk in de Chileense wijnindustrie.

Innovatie en Kwaliteit

Aurelio Montes Sr. en zijn team waren pioniers in het introduceren van moderne wijnmaaktechnieken en internationale druivensoorten in Chili. Ze geloofden sterk in het belang van innovatie en experimentatie, en dit leidde tot enkele baanbrekende wijnen die de aandacht van de wereld trokken. De Montes Alpha-serie, geïntroduceerd in de vroege jaren 90, werd al snel een benchmark voor kwaliteit in Chili.

VIDEO: Rutger Siersma over Montes Alpha Malbec

Een van de belangrijkste bijdragen van Aurelio Montes Sr. aan de Chileense wijnindustrie was het verleggen van de grenzen van waar wijnbouw mogelijk was. Hij identificeerde nieuwe regio's en terroirs die ideaal waren voor druiventeelt en ontwikkelde wijngaarden op diverse locaties in heel Chili. Dit diversificatie- en terroirgerichte aanpak zou later cruciaal blijken te zijn voor het succes van Montes Wines.

Erkenning en Prestaties

Aurelio Montes Sr. oogstte al snel erkenning voor zijn bijdrage aan de wereld van wijn. Hij werd geprezen als een van de meest invloedrijke wijnmakers van Chili en ontving talloze onderscheidingen en prijzen. Zijn toewijding aan kwaliteit en zijn vermogen om de kenmerken van de Chileense terroirs te onthullen in zijn wijnen werden zeer gewaardeerd door wijnkenners over de hele wereld.

De Opkomst van Montes Wines

In de loop der jaren breidde Montes Wines zijn portfolio uit en begon het enkele van de meest opmerkelijke wijnen van Chili te produceren. De Montes Folly, een Carmenère-wijn van uitzonderlijke kwaliteit, was een van hun vlaggenschipwijnen en vestigde de reputatie van het bedrijf als producent van iconische wijnen. Andere beroemde labels, zoals Montes Purple Angel en Montes Alpha M, zetten de erfenis van Montes Wines voort en vestigden zich als hoogtepunten in de wereld van de wijn.

Familie en Samenwerking

De passie voor wijnmaken was duidelijk besmettelijk in de familie Montes. Aurelio Montes Sr. werkte nauw samen met zijn zoon, Aurelio Montes Jr., die eveneens een getalenteerde wijnmaker is. De vader-zoon combinatie vormde een hecht en succesvol team, en hun samenwerking resulteerde in een naadloze overgang van de ene generatie naar de andere, waarbij de traditie van excellentie werd voortgezet.

Het Belang van Terroir

Een centraal element in de filosofie van Aurelio Montes Sr. was het belang van terroir. Hij geloofde sterk in het benutten van de unieke eigenschappen van elke wijngaard om karaktervolle wijnen te produceren. Montes Wines beheert verschillende wijngaarden verspreid over Chili, elk met zijn eigen microklimaat en bodemkenmerken. Deze diversiteit stelde hen in staat om een breed scala aan druivensoorten te telen en wijnen te maken die de ware essentie van de Chileense terroirs weerspiegelen.

Duurzaamheid en Milieubewustzijn

Naast zijn streven naar kwaliteit had Aurelio Montes Sr. ook aandacht voor duurzaamheid en milieubewustzijn. Montes Wines was een van de pioniers in Chili op het gebied van duurzame wijnbouwpraktijken. Ze namen maatregelen om de impact van hun activiteiten op het milieu te minimaliseren en zorg te dragen voor de natuurlijke hulpbronnen waarop de wijnbouw afhankelijk is.

Dit zijn alle wijnen van Montes Wines in ons assortiment: 

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp