Vragen? Bel: 035 888 95 95

Blush Rosé: Eigenlijk Gewoon Lichtere Rosé!

Wijnadvies blog op 9 juli 2024
Blush Rosé: Eigenlijk Gewoon Lichtere Rosé!

Verfrissend glas rosé

Als je ooit hebt genoten van een verfrissend glas rosé op een warme zomerdag, heb je waarschijnlijk de charmante variëteit van deze wijn opgemerkt. Een bijzonder type dat steeds meer aandacht krijgt, is de Blush rosé. Maar wat is een Blush rosé nu precies? En wat maakt het anders dan de rosé die je misschien gewend bent? Simpel gezegd: een Blush rosé is eigenlijk gewoon een lichtere rosé!

Bekijk al onze rosé

Wat is een Blush Rosé?

Blush roséwijn staat bekend om zijn lichte, delicate roze kleur. De term "blush" betekent letterlijk "blozen" en verwijst naar de subtiele tint die deze wijn typeert. Waar traditionele roséwijnen soms dieper roze of zelfs bijna rood kunnen zijn, heeft Blush rosé een zachtere, vaak bleker roze tint. Deze kleur wordt verkregen door een korter contact van het druivensap met de druivenschillen tijdens het productieproces. Hierdoor worden minder kleurstoffen en tannines uit de schillen opgenomen, wat resulteert in een lichtere wijn.

Bekijk de ongekende opmars van rosé uit de Provence

Het Productieproces

Het maken van Blush rosé begint net als elke andere roséwijn met rode druiven. Het verschil zit hem in de duur van het contact tussen het druivensap en de schillen. Bij een traditionele rosé kan dit contact enkele uren tot een paar dagen duren, afhankelijk van de gewenste kleur en smaak. Bij Blush rosé wordt dit contact vaak tot een minimum beperkt, soms slechts enkele uren. Hierdoor krijgt de wijn zijn kenmerkende lichte kleur en een subtielere smaak.

Smaakprofiel van Blush Rosé

Qua smaak biedt Blush rosé dezelfde frisheid en fruitigheid die je van een goede rosé mag verwachten, maar dan iets subtieler. Je kunt tonen van bessen, citrus en soms zelfs bloemen proeven, maar alles in een lichtere, meer verfijnde balans. Sommige Blush roséwijnen, vooral die uit de Verenigde Staten zoals White Zinfandel, kunnen ook een zoetere smaak hebben. Echter, niet alle Blush rosé is zoet; ze kunnen variëren van droog tot halfzoet, afhankelijk van de wijnmaker en de gebruikte druivensoorten.

Hoe wordt rosé gemaakt? 

De Populariteit van Blush Rosé

Blush roséwijnen zijn populair vanwege hun veelzijdigheid en toegankelijkheid. Ze zijn perfect als aperitief, maar passen ook goed bij lichte maaltijden zoals salades, visgerechten en zomerse gerechten. Hun lichte karakter maakt ze tot een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een wijn die niet te zwaar is, maar wel vol van smaak.

Conclusie

Dus, de volgende keer dat je voor het wijnschap staat en je oog valt op een Blush rosé, weet je dat je eigenlijk naar een lichtere versie van een traditionele rosé kijkt. Het is een wijn die perfect past bij zonnige dagen en lichte gerechten, met een subtiele kleur en een verfijnde smaak. Of je nu een doorgewinterde wijnliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar iets nieuws om te proberen, Blush rosé is zeker het overwegen waard. Proost!

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Blush Rosé: Eigenlijk Gewoon Lichtere Rosé!...

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp