Vragen? Bel: 035 888 95 95

Het verschil tussen Sauvignon Blanc en Sauvignon Gris

Wijnadvies blog op 18 augustus 2023
Het verschil tussen Sauvignon Blanc en Sauvignon Gris

Blanc vs Gris

Wanneer we denken aan verfrissende witte wijnen, komen namen als Sauvignon Blanc meteen naar voren. Maar wist je dat er nog een andere druivenvariëteit is die je smaakpapillen kan verrassen? We hebben het over Sauvignon Gris, een minder bekende, maar niet minder boeiende druif die een plaats verdient in de schijnwerpers.

Verschil in Uiterlijk en Gebruik

Laten we beginnen met het uiterlijke verschil tussen deze twee druiven. Sauvignon Blanc heeft groenige tot lichtgele schillen, wat het ideaal maakt voor het maken van expressieve witte wijnen. Aan de andere kant heeft Sauvignon Gris grijze tot rozeachtige schillen, en hoewel het soms wordt gebruikt voor witte wijn, is het vooral opmerkelijk als het gaat om het creëren van roséwijnen.

Aromatische Reis

Sauvignon Blanc is beroemd om zijn uitgesproken aroma's van citrus, groen fruit en kruiden. Denk aan sappige grapefruit, versgemaaid gras en zelfs kruisbessen. Deze wijn is levendig, verfrissend en kan variëren van droog tot subtiel zoet, afhankelijk van de stijl en regio.

Lees alles over Sauvignon Blanc

Sauvignon Gris, aan de andere kant, neemt je mee op een vergelijkbare aromatische reis, maar met een twist. Verwacht dezelfde tonen van citrus en groen fruit, maar soms met een wat rijker en zachter karakter. In roséwijnen voegt Sauvignon Gris een vleugje fruitigheid en bloemige aroma's toe, waardoor het een uitstekende keuze is voor liefhebbers van een verfijnde rosé-ervaring.

Waar te Vinden

Sauvignon Blanc is een wereldreiziger. Je vindt het in veel wijnproducerende regio's, zoals de Loire-vallei in Frankrijk en het levendige Marlborough in Nieuw-Zeeland. Zijn unieke expressie kan variëren afhankelijk van de bodem, het klimaat en de wijnbereidingsstijl van elke regio.

Sauvignon Gris, hoewel minder wijdverspreid, heeft zijn thuisbasis in Bordeaux, vooral in de regio's Pessac-Léognan en Graves. Hier brengt het zijn onderscheidende karakter naar voren, zowel in witte als in roséwijnen.

Probeer eens deze witte wijn uit Pessac-Léognan:

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Het verschil tussen Sauvignon Blanc en Sauvigno...

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp