Vragen? Bel: 035 888 95 95

Waarom blijven mensen denken dat Riesling altijd zoet is?

Wijnadvies blog op 9 juni 2021
Waarom blijven mensen denken dat Riesling altijd zoet is?

Klaagtirade

Dat is me nou nog eens een goede vraag! Zodra wij in onze winkels richting het Duitse vak (daar vinden we uiteindelijk de meeste Rieslings) lopen, voelen we al dat een klant een klaagtirade gaat houden over het pijnlijke gevoel wat de zoetheid gaat geven als de wijn door de mond zal gaan. Vervolgens is het aan ons om met allemaal tegenargumenten te komen: 'Nee, deze wijn is echt niet zoet!'. 
Iedereen denkt simpelweg dat elke Duitse wijn zoet is!

Bron

Om dit probleem te ontleden moeten we wellicht opzoek naar de bron. En dan komen we erachter dat er toch wel een hele grote berg zoet gemaakt wordt bij onze oosterburen.  Met name in de kroegwijnen die vervolgens verrijkt worden met een blokje ijs. Stiekem zien we in de top van de piramide ook veel zoete witte wijnen. De edele laat geoogste Ausleses en Beerenausleses. Wijnen waar volgens kenners het zoet compleet wordt verbloemd door een saluutschot aan flinterdunne zuren en een krachtig dreun van materie.

Tegenpleidooi

Maar dan het tegenpleidooi. Juist in het middensegment worden enorm mooie, en vooral droge Rieslings gemaakt. Wijnen met lengte en diepgang. Ergens in de neus soms wat verleidelijk sjansend met de edele witte wijnen, maar toch in de smaak altijd heel fijn en strak in de afdronk. Vooral in de ‘Rising Star’-gebieden als Rheinhessen en Rheingau vinden we prachtige exemplaren van de droge Riesling.

Zuur

Om dan in de slotalinea de vraag simpel en kortbondig te beantwoorden; mensen zijn wellicht wat stug en conservatief als het om de zoetheid en Riesling gaat. Wellicht heeft dit stukje sympathieke tekst de mensheid iets doen ontwaken. Als we hierdoor maar niet gaan denken dat alles Riesling zuur is!

Ontdek het zelf!! Hieronder vind je onze (Niet zoete!) Rieslings:

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Waarom blijven mensen denken dat Riesling altij...

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp