Sauvignon Blanc
Schimmel gevoelige druifje
Sauvignon Blanc: een druivensoort die samen met of net na Chardonnay de bekendste witte is. Op terrassen krijg je vaak de vraag: 'Wilt u de Chardonnay of de Sauvignon Blanc?' En eerlijk is eerlijk: de twee zijn in veel opzichten inderdaad elkaars tegenpolen.
Chardonnay is rond, voloptueus en boterig. Leent zich goed voor hout – wat die eigenschappen eigenlijk alleen maar versterkt en bovendien is 'top Chardonnay' vaak bedoeld om te laten liggen, terwijl 'top Sauvignon' vaak na 2 jaar al op z’n best is. Sauvignon is daarnaast superfris, rijpt vrijwel nooit op hout en excelleert juist in zijn zuren en mineraliteit.
Chardonnay is de gedoodverfde koning in de Bourgogne, heeft haar acte de présence in Australië, Argentinië en Californië gemaakt (en met succes), en wordt daarnaast in praktisch elk wijnbouwend gebied aangeplant. Er zijn geweldige Italiaanse Chardonnays, net als Oostenrijkse, Spaanse en Chileense.
Sauvignon Blanc daarentegen is, zacht gezegd, iets minder makkelijk. De oorsprong van dit schimmelgevoelige druifje is de Loire, met de nadruk op Sancerre en Pouilly-Fumé (feit: Pouilly-Fuissé bestaat ook, maar ligt in de Bourgogne en is de bakermat van Chardonnay!). Het enige gebied buiten de Loire dat Sauvignon Blanc heeft omhelst is Nieuw-Zeeland. Kiwi-Sauvignons zijn enorm in trek en er moet gezegd worden dat de beste voorbeelden inderdaad wijnen van wereldformaat kunnen zijn.
Sancerre en Pouilly-Fumé
In de Loire is er een aantal dorpjes dat Sauvignon Blanc op hoog niveau voortbrengt en naast de eerder genoemde Sancerre en Pouilly-Fumé moet eigenlijk een derde dorpje worden toegevoegd: Menetou-Salon.
Uiteraard ligt het aan de kunst van de wijnmaker of het eindproduct goed of minder goed is, maar algemeen geaccepteerd is wel dat rond deze drie dorpjes Sauvignon het meest comfortabel is. De wijnen die er vandaan komen worden gekenmerkt door aroma’s van versgemaaid gras, buxus, grapefruit en iets wat het best omschreven kan worden als “natte steen”. Het is het minerale, het stenige dat eigenlijk alleen Sauvignon kan hebben.
Lees je dit voor het eerst dan weet ik zeker dat het enigszins vreemd overkomt, maar de volgende keer dat je een goeie Loire Sauvignon proeft, denk dan aan natte steen en ik weet zeker dat je begrijpt wat ik bedoel. In Nieuw-Zeeland toont Sauvignon zich iets anders.
Vooral in Marlborough heeft Sauvignon naam gemaakt en de wijnen die ervan worden gemaakt zijn wat expressiever, wat uitbundiger dan die uit de Loire. Naast het tropische fruit, abrikoos en perzik kenmerkt Nieuw-Zeelandse Sauvignon zich door een typisch aroma van asperges. De kwaliteit is vaak gemiddeld, maar er bestaan geweldige exemplaren.
Bordeaux
Een laatste gebied waar Sauvignon Blanc grote roem verworven heeft is Bordeaux. Bijna nooit op zichzelf maar bijna altijd in een partnerschap met Sémillon is Sauvignon de druif voor witte Bordeauxwijn. En wellicht overbodig om te zeggen: witte Bordeaux is zéér ondergewaardeerd en kan bij de allergrootste witte wijnen ter wereld horen.
Niet alleen de zoete dessertvariant, maar ook droge witte wijn uit Bordeaux. Daar, in combinatie met Sémillon brengt Sauvignon een hele ronde wijn met een uiterst apart mondgevoel (bijna aandoend als olie) voort die zeer oud kan worden en zeer complex van smaak is. Omdat Sauvignon altijd veel zuren heeft, is de witte Bordeaux rond, maar met een enorme frisheid die de wijn zijn ouderingspotentieel geeft.
Bekijk hier al onze wijnen gemaakt van Sauvignon Blanc
Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Sauvignon Blanc