De dagen zijn weer kouder, het is weer vroeg donker en dus trekken veel mensen eerder een fles rode wijn open dan een flesje wit. Er is helemaal geen regel voor wanneer je wat drinkt, maar de switch naar rood hoort voor veel mensen toch bij de donkere dagen. Het is dan ook niet gek dat veel feestdagen die in het leven zijn geroepen voor blauwe druivenrassen in het najaar en de winter vallen. Zo is 10 november uitgeroepen tot ´International Tempranillo Day´.
Tempranillo
Tempranillo is de druif van Spanje en neemt het voortouw binnen de blauwe druivenrassen. Maar de wijnwereld zou de wijnwereld niet zijn wanneer er nog een hele rits aliassen voor Tempranillo zijn bedacht. Zo kom je druif ook tegen onder Ull de Llebre, Cencibel en Tinto del País. In Portugal hebben ze daar nog wat variaties op, namelijk Tinta Roriz en Aragonez (Aragonês). Voor het gemak en vanwege de feestdag houden wij het hier even bij Tempranillo. Het is het belangrijkste bestandsdeel van de beste Spaanse Rioja's en van wijnen uit de Ribera del Duero.
De druif wordt vaak gebruikt in blends en heeft typische fruit aroma's van rijpe aardbeien of pruimen en kan aroma's hebben zoals tabak en leer. De wijn past goed bij gerechten met tomatensaus zoals lasagne, maar ook bij pizza, chorizo en bijvoorbeeld Mexicaans eten zoals taco's. Maar niet alleen in de Oude Wereld (lees: Europa) is Tempranillo een bekende. Ook in de Nieuwe Wereld zoals in Argentinië wordt de druif aangeplant. Andere landen in de Nieuwe Wereld zien dat ook wel zitten en je ziet dan ook dat er steeds vaker mee geëxperimenteerd wordt. Als dat geen feestje waard is.
Veel wijnliefhebbers besteden veel tijd aan het kiezen van de juiste fles. Een mooi wijnhuis, een interessante druif, een goed jaartal. Maar opmerkelijk genoeg staat het glas waarin we die wijn vervolgens schenken vaak minder in de spotlight. Terwijl dat glas misschien wel het verschil maakt tussen best lekker en wow, hier gebeurt iets.
Griekenland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij wijn, maar dat zou het wél moeten zijn. Want terwijl de wereld vooral kijkt naar Frankrijk, Italië en Spanje, maakt Griekenland stilletjes een indrukwekkende inhaalslag. Het land heeft alles wat een wijnliefhebber zich kan wensen: zon, zee, bergachtig terroir én een wijncultuur die ouder is dan die van welk ander Europees land dan ook.
Als er één wijn is die de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan, dan is het de Elios – dé Negroamaro uit de hak van de laars. Vanaf de start van Siersma Wijnadvies in 2006 had deze Zuid-Italiaan direct een basisplaats in het team.