Met de vele wijnlanden en toenemende gebieden over de hele wereld kan het haast niet anders dat er een wisselwerking is in de populariteit van het ene wijngebied ten opzichte van het andere. Een goed voorbeeld is de spontane populariteit van rosé eind jaren ’90; helemaal hip na bijna 20 jaar afwezigheid. Als je naar de trends van dit moment kijkt is één daarvan de koelere rode wijn. De behoefte om lichtere rode wijnen te koelen komt vooral voort uit het feit dat de ‘mindere’ restaurants de wijnen veelal te warm serveren. De noordelijk gelegen wijngebieden als Trentino in Italië en de Pfalz in Duitsland maken perfecte wijnen die door hun iets hogere zuurgraad veel mooier gedronken kunnen worden als ze op een graad of 14 zijn. Dus dé tip voor de aankomende zomer: Laat het glas eerst even beslaan als je een fles rood in de koelkast hebt staan!
Bekijk hier rode wijnen die koel gedronken kunnen worden
Veel wijnliefhebbers besteden veel tijd aan het kiezen van de juiste fles. Een mooi wijnhuis, een interessante druif, een goed jaartal. Maar opmerkelijk genoeg staat het glas waarin we die wijn vervolgens schenken vaak minder in de spotlight. Terwijl dat glas misschien wel het verschil maakt tussen best lekker en wow, hier gebeurt iets.
Griekenland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij wijn, maar dat zou het wél moeten zijn. Want terwijl de wereld vooral kijkt naar Frankrijk, Italië en Spanje, maakt Griekenland stilletjes een indrukwekkende inhaalslag. Het land heeft alles wat een wijnliefhebber zich kan wensen: zon, zee, bergachtig terroir én een wijncultuur die ouder is dan die van welk ander Europees land dan ook.
Als er één wijn is die de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan, dan is het de Elios – dé Negroamaro uit de hak van de laars. Vanaf de start van Siersma Wijnadvies in 2006 had deze Zuid-Italiaan direct een basisplaats in het team.