Armagnac
Armagnac is het oudste wijndistillaat van Frankrijk dat al bestaat sinds de 12e eeuw. Dat is ruim 200 jaar langer dan Cognac. Vroeger gebruikte men Armagnac vanwege zijn therapeutische werking. In het archief van het Vaticaan zijn documenten uit 1310 te vinden waarin armagnac werd voorgeschreven om je vrolijker te maken. Tevens werd door Armagnac te consumeren, uiteraard met mate, de jeugd en gezondheid bewaard en ging het ouderdom tegen.
Toch zijn het de Nederlanders die verantwoordelijk zijn voor de commerciële ontwikkeling van Armagnac. De Engelse mochten alleen nog maar wijn consumeren uit de Bordeaux. Om dit embargo te omzeilen bedachten de Nederlanders om de wijnen van de Gasgogne te distilleren. Armagnac was geboren.
Uiteindelijk werd op 6 augustus 1936 de AOC, Appellation d’Origine Contrôlée, Armagnac officeel in het leven geroepen.
Hoe wordt Armagnac gemaakt
Armagnac lijkt erg op Cognac maar ondergaat een iets andere bereidingsmethode. Armagnac wordt namelijk slechts één keer gedistilleerd, terwijl Cognac twee maal bij een lagere temperatuur wordt gedistilleerd. Beide dranken worden wel in dezelfde soort ketels gedistilleerd maar elk gebied heeft natuurlijk zijn eigen regels en tradities.
Na het stoken zien we bij Cognac een alcoholgehalte van 70%, bij Armagnac ligt dat iets lager en varieert dit nog wel eens. Hierdoor heeft Armagnac een groter gedeelte water is zich waarin de geur- en smaakstoffen zich bevinden. De invloeden van het terroir en de druif zijn daardoor in Armagnac groter dan in Cognac. Na distillatie worden beide dranken wel op het eikenhouten vat gerijpt.
De streek
Armagnac kan onderverdeeld worden in de volgende streken:
- Bas-Armagnac
- Armagnac-Ténarèze
- Haut-Armagnac
De Druiven
De druiven die worden gebruikt voor het maken van Armagnac zijn hetzelfde als die voor Cognac. Ugni Blanc, Baco Blanc, Colombard en Folle Blanche
HomeArmagnac