Vragen? Bel: 035 888 95 95
Siersma Wijnadvies

Cariñena

Cariñena is vernoemd naar de gelijknamige stad en is vrij zuidelijk gesitueerd in Aragon, ten zuidwesten van de hoofdstad Zaragoza. Cariñena heeft tevens haar naam gegeven aan de druif die de Fransen Carignan noemen en in de rest van Noord-Spanje Mazuelo heet. De wijngaarden liggen in 14 verschillende gemeenten op een hoogte tussen de 400 en 800 meter.

Bodem

De bodem in Cariñena bestaat veelal uit rood-bruine kalksteen met een losse, rotsachtige ondergrond met veel kalk. In Cariñena heerst een continentaal klimaat met zeer warme zomers en koude winters met temperaturen tot -8 graden Celsius. Het kan hier soms zo droog zijn dat het een jaar niet regent. Irrigatie is hier dan ook zeker noodzakelijk.

Alcohol

Het gebied stond lange tijd bekend vanwege de zeer alcoholische en kleurrijke wijnen die er geproduceerd werden. De wijnen hadden toen 18 of 19 procent alcohol en waren hierdoor niet geschikt voor consumptie, maar voor het versnijden van lichtere wijnen of voor de productie van wijnalcohol. Hier is gedurende de jaren '80 pas verandering in gekomen. 

Druiven

Blauwe druivensoorten die hier aangeplant worden zijn de Tempranillo, Garnacha, Cariñena, Juan Ibáñez, Monastrel en Cabernet Sauvignon. Van de witte druivensoorten worden de druivensoorten Viura, Garnacha Blanca, Parellada en Moscatel Romano gebruikt.

Home > Cariñena

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp