Vragen? Bel: 035 888 95 95
Château Musar Bucket List Winery
Filters tonen

Château Musar

Chateau Musar is het bekendste en meest gerenommeerde wijnhuis van Libanon. Gesticht in 1930 door de familie Hochar. In 1984 werd wijnmaker Serge Hochar uitgeroepen tot Man of the Year door het prestigieuze Britse wijnmagazine Decanter. Sindsdien is het snel gegaan. De eigenzinnige wijnen van Chateau Musar kwamen internationaal in de belangstelling te staan. Tot op de dag van vandaag zijn het gewilde wijnen met welhaast een cultstatus.

Serge Hochar

Het wijnhuis is gesticht door zijn vader Gaston, maar vooral wijnmaker Serge Hochar heeft het familiebedrijf internationale roem gegeven. Hij wist het wijnmaken tijdens de Libanese burgeroorlog van 1975 en 1990 met veel improvisatie voort te zetten. En in deze moeilijke periode bovendien wijnen te maken van zeer goed kwaliteit.

Biologisch

Serge hield er een bijzondere filosofie op na. Zo was Chateau Musar het eerste Libanese wijnbedrijf dat biologisch ging werken. Haar witte en rode wijnen kunnen (moeten) liggen en hebben een typerende geur en smaak van kruiden en specerijen hebben. Musar laat (een deel) van de vaten lichtjes oxideren. Dat geeft de wijnen veel rijpheid, een aparte kruidigheid en bewaarpotentieel. Serge Hochar is op oudejaarsdag 2014 helaas om het leven gekomen. Zijn kinderen en neven speelden toen al een belangrijke rol in het wijnhuis en hebben nu de volledige verantwoordelijkheid.

Bekaa Vallei

De wijngaarden van Chateau Musar liggen op ruim een kilometer hoogte in de Libanese Bekaa Vallei. Een uitermate geschikte plek om wijn te maken. Het is er in de zomer overdag warm en zonnig, maar 's nachts koelt het af. In de grond vind je kalksteen en gravel. Het wijnmaken gebeurde hier 6.000 jaar geleden al. Franse monnikken pakten twee eeuwen geleden de draad weer op. In die tijd was het huidige Libanon een Frans pretectoraat. Dat zie je terug in de wijnbouw. Die is duidelijk door Frankrijk geïnspireerd.

Druivenrassen

Bijna alle druivenrassen die in de Bekaa Vallei zijn aangeplant, zijn Frans. Musar gebruikt de rassen Cabernet Sauvignon, Carignan, Cinsault, en de 'inheemse' rassen Obaideh en Merwah. Dit zijn weliswaar rassen die al heel lang in Libanon staan aangeplant maar nauw verwacht zijn aan Chardonnay en respectievelijk Sémillon.

Het domein van Chateau Musar staat opvallend genoeg aan de Middellandse Zeekust, op twee en een half uur rijden van de Bekaa. Gaston Hochar maakte deze keuze in 1930 omdat de landsgrenzen van het huidige Libanon toen nog niet vaststonden. Hij wilde zijn bedrijf hoe dan ook binnen de Libanese landgrenzen hebben.

Home > Château Musar

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp