Vragen? Bel: 035 888 95 95
Siersma Wijnadvies
Filters tonen

Fiano

Fiano is een prachtig druivenras dat voornamelijk te vinden is op Sicilië, Italië, maar ook op een paar andere plekken in de wereld wordt aangeplant. Met zijn unieke kenmerken en smaakprofiel heeft Fiano veel populariteit vergaard onder wijnliefhebbers.

Sicilië

Oorspronkelijk afkomstig uit het zuiden van Italië, met name de regio Campania, wordt Fiano nu beschouwd als een van de belangrijkste druivenrassen van Sicilië. Het gedijt goed in het mediterrane klimaat van het eiland, waar de warme zomers en milde winters de druiven ideale groeiomstandigheden bieden. De vulkanische bodems van Sicilië voegen complexiteit toe aan de smaak van de Fiano-druiven.

Dikke schil

Fiano-druiven zijn herkenbaar aan hun dikke schil, die hen helpt om de intense Siciliaanse zon te weerstaan. De druiven produceren een rijke, aromatische witte wijn met een lichte strogele kleur. Het aroma van Fiano-wijnen is vaak complex en uitnodigend, met tonen van rijpe perzik, abrikoos, honing, amandelen en wilde bloemen. In de mond biedt Fiano een mooie balans tussen frisheid en structuur, met een delicate zuurgraad en een zijdezachte textuur.

Buiten Italie 

Hoewel Sicilië de bekendste regio is voor Fiano, zijn er enkele andere wijngebieden in de wereld waar deze druif met succes wordt verbouwd. In Australië, met name in de regio McLaren Vale en Riverland in Zuid-Australië, hebben wijnmakers Fiano omarmd en produceren ze prachtige wijnen met een eigen stijl en karakter. Deze Australische Fiano-wijnen hebben vaak een levendige zuurgraad en tonen van tropisch fruit, citrus en bloemen.

Fiano heeft ook zijn weg gevonden naar andere delen van de wereld, zoals Californië en Texas in de Verenigde Staten, waar wijnmakers experimenteren met het druivenras en spannende nieuwe wijnen produceren.

Home > Fiano

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp