Vragen? Bel: 035 888 95 95

Beaujolais Primeur

Wijnadvies blog op 18 november 2020
Beaujolais Primeur

Nouveau

Het is elk jaar vaste prik, de derde donderdag van november, de Beaujolais Primeur! In Frankrijk beter bekend onder de titel Beaujolais Nouveau. De naam zegt het al: het is nieuw, de eerste. Maar de eerste van wat?

Gamay

Beaujolais is het gebied van de Gamay-druif. Het bijzondere aan de Beaujolais Primeur is dat de druiven maar een paar maanden voordat de wijn uitkomt zijn geplukt. Niks geen lange rijping, maar letterlijk vers van de pers om het zo maar te zeggen.

Macération Carbonique

De toegepaste techniek is die van de Macération Carbonique. Daarbij worden de druiventrossen in hun geheel in vaten gestopt die worden ingespoten met koolzuurgas. De druiven ondergaan een interne fermentatie en het gebrek aan zuurstof zorgt voor fruitige aroma’s. Onderin worden de druiven geplet onder het gewicht van alle trossen en de vergisting begint.

Resultaat is een sap vol rode fruittonen. Na vier dagen worden de druiven geperst en wordt het proces op de normale manier afgerond.

3e donderdag van november

Beaujolais Primeur-wijnen kenmerken zich door een paarse kleur en een frisse fruitigheid. Het beste is om een Primeur zo snel mogelijk te drinken, zeker binnen een jaar na de oogst. Mocht je de derde donderdag van november een fles in huis halen, denk er dan aan om de Beaujolais Primeur licht gekoeld te serveren. Dan is die het lekkerst.

© 2022 Siersma Wijnadvies