Bestaat blauwe wijn nu wel of niet?
Blauwe Wijn
We zien de laatste tijd het ene voorbeeld na het andere. Persoonlijk heb ik er al drie verschillende vormen van geteld. Het lijkt hartstikke hip te zijn, maar wat is het nou eigenlijk?
Anthocyanen
Wijn heb je in allerlei kleuren, je wil bijna zeggen: alle kleuren van de regenboog, maar dat is ook overdreven, al kom je er met de kleur blauw wel een stuk dichterbij. Je hebt wijnen die bijna wit lijken, maar dat net niet zijn, tot aan dieppaarse en zelfs bruine wijnen. Al die kleuren komen door flavonoïden, die van nature voorkomen in groente en fruit. Anthocyanen behoren tot de familie van flavonoïden en geven de kleuren rood, zwart en blauw af. Het blauw van de wijn zit dan weer in de schil van blauwe druiven, al heeft het ene druivenras weer meer kleurstof dan het andere.
Hype
Blauwe wijn is witte wijn, (vaak) gemaakt van chardonnay, maar daar komt geen blauw druivenras bij kijken, dus hoe komt het dan zo blauw? De kleurstof die nodig is om dat onnatuurlijke (en voor de één ook onappetijtelijke) kleurtje te geven worden de blauwe anthocyanen als het ware geoogst uit de blauwe druivenschillen en toegevoegd aan de (witte) wijn. Bij voedsel wordt dat ook gedaan en staat het nummertje E163 op het etiket vermeld. Om de kleur te behouden moet de wijn vervolgens ontzuurd worden omdat de zuurgraad invloed heeft op de kleur en je wil niet dat de wijn ineens heel anders in de fles zit. Of het nu wel echte wijn is of niet, daar zijn verschillende meningen over. Sommigen zijn streng en blijven erbij dat het geen wijn is omdat de kleur van wijn alleen afkomstig mag zijn van de eigen schillen. Is het wijn, is het geen wijn? Maakt het ook eigenlijk uit? Een hype is moeilijk te stoppen.
Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Bestaat blauwe wijn nu wel of niet?