Foutje, Bedankt!
Een wijn kun je lekker vinden of niet. Het is allemaal een kwestie van smaak en daar valt, zoals we weten, niet over te twisten. Een wijn kan echt van topkwaliteit zijn terwijl er een 'stinkertje' in zit zoals een stalgeur, natte wol of bijvoorbeeld kattenpis. Is de wijn dan slecht? Nee, dat zijn gewoon erg specifieke geuren die een (top)wijn kan hebben. Toch kunnen er ook zeker fouten in een wijn zitten.
Kurk
Nee, kurk in de wijn wil niet zeggen dat er stukjes kurk in zitten. Het kan zelfs bij wijnen met schroefdop voorkomen. Wanneer een wijn 'kurk' heeft wordt dat veroorzaakt door de TCA bacterie. Het geeft de wijn aroma's van nat karton. Wanneer dat gehalte vrij laag is, is het lastig vast te stellen, maar bij het proeven zul je merken dat de hoeveelheid fruit en frisheid tegenvalt. Het kan liggen aan het feit dat de TCA zich in de kurk bevindt. In dat geval kun je een andere fles pakken. Maar soms kan het ook in de wijnvaten hebben gezeten en dan is de hele productie besmet.
Oxidatie
Een wijn die een mooie rode kleur hoort te hebben, maar donkerder is dan verwacht en zelfs meer de bruine kant op gaat, kan geoxideerd zijn. De aroma's van toffee, honing, karamel en koffie zullen de boventoon voeren en de frisse fruitaroma's zijn niet of nauwelijks te bekennen. Het kan zijn dat de wijn bijvoorbeeld niet goed afgesloten is of dat het te oud is.
Reductie
Een zweem van rotte eieren, gekookte kool of dat van een verstopte afvoer. Het kan dan zijn dat de wijn last heeft van reductie, het tegenovergestelde van oxidatie. Er is dan in het beginstadium van het proces te weinig contact met zuurstof geweest. Laat de wijn even open staan om de nodige zuurstof erbij te laten, want soms kan het zijn dat deze ongewilde stinkers dan verdwijnen.
Brett
De wilde gistsoort Brettanomyces geeft de wijn een plastic, dierlijk aroma die door veel mensen wordt omschreven als een zwetend paard of als pleisters. De ene wijnliefhebber houdt wel van een gevalletje zwetend paard, maar voor veel anderen wordt het toch gezien als een wijnfoutje.
Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Foutje, Bedankt!