Het starten van je eigen wijngaard
Keihard werken
Je eigen wijngaard waar je lekker doorheen kan struinen en op je veranda kan zitten met je eigen gemaakte wijn. Wie droomt er niet van? Het klinkt geweldig, maar het is natuurlijk ook keihard werken en is zeker niet voor iedereen weggelegd. Er zijn veel dingen waar je aan moet denken wil je een wijngaard beginnen, want niet op elke plek kun je aan wijnbouw doen en niet elk druivenras gedijt goed op elk bodemtype.
Klimaat
Ten eerste moet er gekeken worden naar de gemiddelde temperatuur, de hoeveelheid regen, zon en vruchtbaarheid van de grond en hoe goed deze water doorlaat. Pas als je deze factoren allemaal hebt bepaald kun je een druivenras kiezen voor je wijngaard. Het is ook niet onverstandig om voor een druivensoort te gaan waar ook echt vraag naar is en die in dat gebied verbouwd mag worden. In sommige wijngebieden zijn de regels daarover erg streng.
Omgeving
Niet alleen de wijngaard zelf, maar ook de omgeving speelt een belangrijke rol. Je hebt bijvoorbeeld toegang nodig tot water en elektriciteit. En hoe makkelijk is het om met machines op je wijngaard te komen? Op steile hellingen zal je alles met de hand moeten doen terwijl je op wat vlakkere ondergrond nog met een tractor bij je druivenstokken kan komen. Deze zaken bepalen voor een groot deel het financiële aspect.
Overname
Mocht je een gelukkig man (of vrouw) zijn die de kans krijgt een wijngaard over te nemen, kijk dan wel hoe oud de druivenstokken zijn die er staan. De meeste stokken worden na dertig tot vijftig jaar vervangen. Een eigenaar van een wijngaard laat het stuk land dan zo'n drie jaar braak liggen, of zelfs nog langer, zodat de grond zich kan herstellen en er weer nieuwe stokken geplant kunnen worden. Koop je een stuk grond met zulke oude stokken, dan weet je dat het nog een lange tijd kan duren voordat jij aan je wijn zit.
Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Het starten van je eigen wijngaard