Prosecco
Zowel beroemd als berucht. De meeste mensen kennen Prosecco vooral als Italiaanse bubbelwijn – veelal met touwtje – als goedkoper alternatief voor Champagne. Wat minder mensen weten is dat de naam Prosecco ook meteen de druivensoort is waar deze bubbel van gemaakt moet worden! De druivensoort heeft een synoniem dat steeds meer gebruikt wordt: Glera. Er bestaan twee “soorten” (beter gezegd: stijlen) Prosecco: Frizzante en Spumante. De welbekende touwtjeswijn is Frizzante. Het heeft een normale kurk en een stuk minder bubbels dan Champagne. Spumante, aan de andere kant, heeft wel dezelfde druk als Champagne en daarmee ook een kroonkurk. Stukje feestelijker dus! Wat nóg minder mensen weten is dat Prosecco, net als Champagne, een beschermde naam is. Net als in Frankrijk mag je in heel Italië mousserende wijn maken, maar slechts de wijnen die volgens een aantal regels zijn gemaakt en uit een specifiek gebied, mogen Prosecco heten. Het Italiaanse equivalent van AOC is DOP: Denominazione di Origine Controlatta. Het gebied DOC Prosecco strekt zich uit van Venetië tot aan Trieste, in de provincies Veneto en Friuli. In totaal beslaat de Proseccoproductie zo’n 200 miljoen flessen en verwacht wordt dat de productie groeit naar 400 miljoen flessen. Behalve de DOC Prosecco, mag een veel kleiner gedeelte de nog hogere titel DOCG dragen. De G staat voor Garantita en het grootste verschil zit hem in de strengere regels. Één van die regels is bijvoorbeeld de hoeveelheid wijn die je mag maken van de druiven van 1 hectare: hoe lager die opbrengst ligt, hoe hoger de kwaliteit van de druiven zijn. Simpeler gezegd: het dwingt de producent alleen de beste druiven te gebruiken. Het gebied dat deze DOCG Prosecco mag gebruiken is Conegliano-Valdobbiadene.
Valdobbiadene
De naam Valdobbiadene wordt het meest gebruikt, dus let daar op als je op zoek bent naar een zeer goede Prosecco! Voor de échte kenners in spe: er bestaat, weer binnen deze DOCG, een aparte, uiterst kleine DOCG die gebruikt wordt voor de allerbeste wijngaarden: DOCG Cartizze. Dit zijn slechts 106 hectare en vrijwel niets van de wijn wordt geëxporteerd. Mocht je er toch een tegen komen: deze wijnen kunnen zich qua prijs én kwaliteit meten met Champagne! De reden dat Prosecco door wijncritici, snobs, liefhebbers soms wordt afgedaan als per definitie inferieur aan Champagne, komt omdat de druivensoort Prosecco/Glera, zeer veel primaire fruitaroma’s heeft. In normaal Nederlands betekent dit dat Prosecco altijd heel erg fruitig is en soms zelfs zoetig aandoet. Nu zijn de meeste wijnmensen meestal opzoek naar ‘hoe droger hoe beter’ en schilderen daarom Prosecco – ten onrechte – af als zoet en van mindere kwaliteit. Mijn mening is dat er voor beide dranken een eigen moment bestaat, en dat als je op een zomerdag op terras zit met een klein hapje, Prosecco heel vaak zeer gewenst is. Ook is Prosecco door de productiemethode veelal vriendelijker geprijsd en dat speelt uiteraard mee met de aankoop. Er zijn echter, net als elk ander wijngebied, een hoop producenten die lage kwaliteit (lees: slechte) wijn afleveren. Koop je prosecco zoals de rest van je wijn dus bij een gerenommeerde winkel. Wij hebben megalekkere prosecco vanaf €7,50: een touwtjes Frizzante van uiterst hoge kwaliteit. Prima manier om je avond of weekend te beginnen!
Bekijk hier een overzicht met onze Prosecco's
Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Prosecco