Vragen? Bel: 035 888 95 95

Druiven gestolen in Bordeaux

Wijnadvies nieuws op 30 september 2017
Druiven gestolen in Bordeaux

Diefstal

Dieven in Frankrijk hebben binnen één nacht alleen al in de regio Bordeaux tonnen aan wijndruiven van de ranken geroofd. Volgens de politie is de vraag groot omdat de druivenopbrengst vanwege slecht weer dit jaar dramatisch laag is.

De eigenaren van zeker drie wijngaarden zagen vroeg in de ochtend geen trossen meer hangen. Soms waren zelfs de complete druivenplanten weg. 

De oogst valt dit jaar bijzonder laag uit, vooral omdat het in het voorjaar vaak heeft gevroren, waardoor de spuiten beschadigd raakte. Ook de afgelopen dagen daalde de temperatuur regelmatig onder het vriespunt. Wijnboeren plaatsen onder meer olievaten met daarin een vuurtje en kachels in de wijngaarden om de druiven tegen de vorst te beschermen.

zeven ton

In een wijngaard in Genissac, vlakbij de wijnregio Saint Emilion verdween bijna zeven ton aan druiven. Volgens de politie moeten de dieven professionele plukkers zijn geweest. Een wijngaard in Pomerol, waar rode kwaliteitswijn wordt geproduceerd miste zevenhonderd kilo aan druiventrossen. Vlakbij Montagne hadden dieven vijfhonderd planten uitgegraven en meegenomen.

Dat druiven worden gestolen is niet nieuw maar de hoeveelheden die nu in korte tijd verdwenen zijn dat volgens de politie wel.

Frankrijk kent de slechtste wijnoogst sinds 1945, na een ongewoon zachte maand maart en een koude maand april, aldus wijnexperts. Maar omdat de zomer warm is geweest, is de kwaliteit wat beter dan verwacht.

Het ministerie van Landbouw schat de totale opbrengst in Frankrijk dit jaar op 37.2 miljoen hectoliter, 18% lager dan in 2016.

De oogst in dat jaar was al een van de slechtste in dertig jaar. Tijdens de prestigieuze beurs Vinexpo in Bordeaux afgelopen juni, spraken wijnmakers al over de manieren om de druivenoogst te beschermen tegen het opvallend grillige weer, dat zij toeschrijven aan de klimaatverandering. Bron: Ad.nl

Home > Wijnadvies > Wijnadvies nieuws > Druiven gestolen in Bordeaux

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp