Vragen? Bel: 035 888 95 95
Benromach The classic speyside single malt
Filters tonen

Benromach

Iets ten noorden van het plaatsje Forres en westelijk van de rivier Findhorn, ligt de distilleerderij van Benromach. De naam Benromach betekend in het Gaelic ‘ruige berg’ wat kenmerkend is voor de omgeving waar deze distilleerderij ligt.

In 1898 werd de distilleerderij gebouwd door Duncan MacCallum die destijds ook de eigenaar van de Glen Nevis distilleerderij was. In 1900 was de bouw voltooid en werd Benromach Distillery Co geopend. Helaas bleven de resultaten uit en werd de distilleerderij vrijwel direct weer gesloten. Duncan MacCallum besloot om zonder partners verder te gaan en opende de distilleerderij wederom in 1907 onder de naam Forres.

Na de eerste wereldoorlog werd de originele naam, Benromach, weer ingevoerd. De distilleerderij kreeg te maken met vele sluitingen en overnames wat er uiteindelijk voor zorgde dat Benromach in 1983 definitief werd gesloten. Alles werd ontmanteld op de washbacks na.

Gordon & MacPhail

In 1992 kocht de onafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail uit Elgin de lege gebouwen van Benromach en ook de nog overgebleven voorraden van United Distillers. De voorraad werd gebotteld en op de markt gebracht, waardoor er voldoende kapitaal vrij kwam om de distilleerderij weer in productie te brengen.

Prins Charles

In oktober 1998 werd Benromach door Prins Charles heropend. Daar United Distillers geen eigenaar van de waterbron en van de handelsnaam Benromach was, heeft het nog zes jaar geduurd tussen de aankoop en heropening. Die tijd had Gordon & MacPhail nodig om beide in handen te krijgen. Na de overname startte men in 1997 met de herbouw. De vier vernieuwde washbacks werden van het larikshout van de oude washbacks gemaakt en de vier nieuwe spirit stills zijn ten opzichte van de voorgaande voor de helft verkleind. De stills worden met stoom verhit. De rijping vindt hoofdzakelijk plaats op sherryvaten en ook op refill en bourbon vaten. Het water voor de productie haalt men via een pijpleiding uit de de Chapelton Spring en voor de koeling van de condensors komt het water uit het Sanquhar Loch.

Home > Benromach

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp