Vragen? Bel: 035 888 95 95

Benromach10 Years Old

Gordon & MacPhail beschrijven deze 10 Years Old whisky van Benromach als "New look, same old whisky". Er komt pas sinds 1998 weer new make spirit uit de ketels van Benromach dus met same old valt het wel mee. De whisky bevat dan ook alleen maar distillaat dat sinds de overname is geproduceerd. De rijping van de 10 Years Old vindt plaats op een combinatie van 80% bourbon barrels en 20% Sherry hogsheads. Na de marriage verblijft hij nog een jaar op first-fill Olorosovaten. Deze 10 Years Old whisky valt onder de betere 10 jaar oude whisky's die er te vinden zijn.

€ 47,50
Op voorraad
Geen bezorgkosten
vanaf 75 euro
Bezorging door heel
Nederland + Europa
Veilig en vertrouwd
betalen
Voor 16:00 besteld,
vaak morgen in huis

Proefnotitie

Een prachtige gouden kleur met in de neus rijke Sherry-aroma’s met gedroogd fruit, noten, chocolade, fijne kruiden, groene appels, gerstemout en een hint van turfrook.

Met een klein drupje water komen duidelijker de tonen van noten, maar ook getoast eikenhout, ananas en kiwi naar boven.

De smaak is nadrukkelijk Sherry met tonen van framboos, bramen, romige mout en lichte turf. Een drupje water maakt de smaken nog intenser.

Historie

In 1898 werd de distilleerderij gebouwd door Duncan MacCallum die destijds ook de eigenaar van de Glen Nevis distilleerderij was. In 1900 was de bouw voltooid en werd Benromach Distillery Co geopend. Helaas bleven de resultaten uit en werd de distilleerderij vrijwel direct weer gesloten. Duncan MacCallum besloot om zonder partners verder te gaan en opende de distilleerderij wederom in 1907 onder de naam Forres.

Na de eerste wereldoorlog werd de originele naam, Benromach, weer ingevoerd. De distilleerderij kreeg te maken met vele sluitingen en overnames wat er uiteindelijk voor zorgde dat Benromach in 1983 definitief werd gesloten. Alles werd ontmanteld op de washbacks na.

In 1992 kocht de onafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail uit Elgin de lege gebouwen van Benromach en ook de nog overgebleven voorraden van United Distillers. De voorraad werd gebotteld en op de markt gebracht, waardoor er voldoende kapitaal vrij kwam om de distilleerderij weer in productie te brengen.

 

Productinformatie
Type:Whisky
Producent:Benromach
© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp