Vragen? Bel: 035 888 95 95
Siersma Wijnadvies
Filters tonen

Gros Manseng

Gros Manseng is een druivenras dat bekend staat om zijn aromatische eigenschappen en kenmerkende karakter. Het is een inheems druivenras dat voornamelijk wordt verbouwd in het zuidwesten van Frankrijk, met name in de regio's van de Franse Pyreneeën, zoals de appellaties Jurançon, Pacherenc du Vic-Bilh en Irouléguy.

Jurançon

De regio Jurançon, gelegen in het departement Pyrénées-Atlantiques, is vooral beroemd om zijn wijnen gemaakt van Gros Manseng. Hier gedijt het druivenras goed in het milde klimaat met voldoende zonneschijn en de invloed van de nabijgelegen bergen. De bodems variëren van kleiachtig tot kalkhoudend, wat een extra dimensie aan de wijnen geeft.

Aroma

De wijnen gemaakt van Gros Manseng hebben een opvallend aroma en smaakprofiel. Ze staan bekend om hun uitgesproken fruitige en bloemige tonen, zoals perzik, abrikoos, citrus, honing, witte bloemen en soms een vleugje exotisch fruit. Deze aroma's worden versterkt door de natuurlijke zuurgraad van de druiven, waardoor de wijnen fris en levendig zijn.

Zoete wijnen

Gros Manseng wordt vaak gebruikt om zowel droge wijnen als zoete wijnen te produceren, afhankelijk van de wijnstijl en de wijnmaker's voorkeur. Droge witte wijnen gemaakt van Gros Manseng zijn vaak verfrissend, levendig en kunnen een uitstekende begeleiding zijn bij diverse gerechten, zoals zeevruchten, gevogelte en salades. De zoete wijnen, zoals de beroemde Jurançon Moelleux en Jurançon Doux, worden gemaakt van late oogst en bevatten een hoger suikergehalte, wat resulteert in een rijkere, weelderigere en complexere smaak. Deze zoete wijnen zijn heerlijk als aperitief of bij desserts, zoals foie gras, fruitgebak of crème brûlée.

Oogst

Het cultiveren van Gros Manseng vereist zorgvuldige aandacht van de wijnboeren. De druiven zijn dikwandig en hebben een goede weerstand tegen ziektes, waardoor ze relatief gemakkelijk te verbouwen zijn. De oogst vindt meestal plaats in september, waarbij de druiven met de hand worden geplukt om de beste kwaliteit te waarborgen.

Home > Gros Manseng

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp