Vragen? Bel: 035 888 95 95
Siersma Wijnadvies
Filters tonen

Plaimont

Plaimont is een eigentijdse coöperatie in Zuidwest-Frankrijk die niet alleen de belangen van de boeren behartigt, maar tevens als een internationale speler op de wijnmarkt opereert en inspeelt op de vraag vanuit de markt.

Sud-Ouest

Producteurs Plaimont fungeert als de drijvende kracht achter Sud-Ouest en wordt beschouwd als een van de meest innovatieve wijnbedrijven in heel Frankrijk. Met 1000 aangesloten wijnboeren, ongeveer 5.250 hectare aan wijngaarden en een jaarlijkse productie van zo'n 385.000 hectoliter, is Producteurs Plaimont de grootste speler in Sud-Ouest. Het bedrijf ontstond in 1979 uit de samenwerking van drie kelders in de Gers: Plaisance, Aignan en Saint-Mont. In 1999 voegden de kelders van Condom en Cazaubon zich ook bij deze samenwerking.

Druivenrassen

Oorspronkelijk produceerden de drie kelders tot in de jaren '70 voornamelijk bulkwijnen, maar het nieuwe Plaimont koos voor kwaliteit en de herstructurering van de wijngaarden met traditionele Gasconse druivenrassen zoals pinenc, arrufiac en petit courbu. Dit ging hand in hand met veeleisende teeltmethodes, waaronder groene pluk en handmatige oogst, evenals kwaliteitsbewaking en traceerbaarheid. Tegenwoordig bestaat de aanplant uit tannat, pinenc, cabernet franc en cabernet sauvignon voor rode en rosé wijnen; arrufiac, petit courbu, petit en gros manseng, colombard, ugni blanc en listan voor witte wijnen.

Monopolie

Plaimont heeft praktisch het monopolie op de productie van authentieke terroirwijn in Saint Mont. Daarnaast produceert het even karakteristieke AOC's zoals Madiran en Pacherenc du Vic-Bilh. Het grootste volume bestaat uit moderne vin de pays wijnen uit de Gascogne. Met dit gevarieerde assortiment kan Plaimont zowel beginnende als gevorderde consumenten op maat bedienen. Ongeveer de helft van de productie wordt geëxporteerd. Plaimont besteedt jaarlijks 5 tot 10% van zijn omzet aan investeringen, waarbij het zich in een vroeg stadium heeft gericht op technieken zoals micro-oxygenatie voor rode wijnen (verzachting van tannines door zuurstof) en macération pelliculaire voor witte wijnen (schilinweking). Daarnaast beschikt Plaimont over 19.000 vierkante meter geklimatiseerde bedrijfsruimten. Naast technische investeringen steekt Plaimont ook middelen in wijntoerisme, marketing en opleidingen.

Home > Plaimont

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp