Vragen? Bel: 035 888 95 95
Siersma Wijnadvies
Filters tonen

Stellenbosch

Stellenbosch heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. De regio staat bekend om zijn prachtige landschappen, historische boerderijen en vooral zijn uitzonderlijke wijnen.

Geschiedenis

De geschiedenis van Stellenbosch begint met de aankomst van de Nederlandse kolonisten, die in 1679 de eerste wijngaarden plantten in deze vruchtbare vallei. De invloed van de Franse Hugenoten, die in de 18e eeuw naar Zuid-Afrika vluchtten, was van onschatbare waarde voor de wijnproductie in Stellenbosch. Zij brachten hun kennis en ervaring mee en introduceerden nieuwe druivenrassen en wijnbereidingstechnieken.

Lees alles over de geschiedenis van wijnbouw in Zuid-Afrika

Druivenrassen

Vandaag de dag staat Stellenbosch bekend om zijn diverse druivenrassen en kwaliteitswijnen. De regio heeft meer dan 170 wijnhuizen, elk met zijn eigen unieke karakter en specialiteiten. Onder de witte druivenrassen zijn Chenin Blanc, Sauvignon Blanc en Chardonnay prominent aanwezig. Voor rode wijnen zijn Cabernet Sauvignon, Pinotage en Shiraz geliefd vanwege hun diepe smaakprofielen en complexiteit.

Klimaat

Het klimaat van Stellenbosch is mediterraan, met warme zomers en milde winters. De nabijheid van de Atlantische Oceaan zorgt voor koele zeewinden die de wijngaarden verkoeling brengen. Deze ideale omstandigheden creëren een lang groeiseizoen en bevorderen de ontwikkeling van rijpe druiven met uitstekende zuurgraad en optimale suikerniveaus. Dit draagt bij aan de karakteristieke smaak en elegantie van de Stellenbosch-wijnen.

Bekijk alle wijnen uit Zuid-Afrika in ons assortiment

Bodem

De bodem in Stellenbosch varieert sterk, wat resulteert in verschillende terroirs en unieke smaakprofielen. Graniet, klei en zandsteen zijn enkele van de meest voorkomende bodemsoorten in de regio. Deze variatie stelt wijnmakers in staat om verschillende stijlen van wijnen te produceren, variërend van fris en fruitig tot complex en krachtig.

Home > Stellenbosch

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp