Vragen? Bel: 035 888 95 95
Vinho Verde
Filters tonen

Vinho Verde

Vinho Verde is een beroemde wijnstijl uit Portugal, die zijn naam ontleent aan de regio waar het wordt geproduceerd. "Vinho Verde" betekent letterlijk "groene wijn" in het Portugees, maar deze benaming heeft niets te maken met de kleur van de wijn. In plaats daarvan verwijst het naar de jeugdige en verfrissende eigenschappen van de wijn.

Douro 

Vinho Verde wordt geproduceerd in de gelijknamige wijnstreek Vinho Verde, gelegen in het noordwesten van Portugal, tussen de rivieren de Douro en de Minho, en grenzend aan Spanje. De regio staat bekend om zijn milde en vochtige klimaat, met invloed van de Atlantische Oceaan, wat gunstige omstandigheden biedt voor de wijnbouw.

Lichte body

Kenmerkend voor Vinho Verde-wijnen zijn hun lichte body, een lage tot matige alcoholgehalte en hun frisse, levendige zuurgraad. Ze worden meestal gemaakt van autochtone druivensoorten, zoals Alvarinho (Albariño), Loureiro, Avesso, Trajadura, en Azal, afhankelijk van het exacte gebied en de wijnmakerij.

Meestal wit 

Een typische Vinho Verde is meestal wit, maar er zijn ook rosé en zelfs rode varianten verkrijgbaar. Het is gebruikelijk dat deze wijnen licht sprankelend of "pétillant" zijn, wat betekent dat ze een lichte prikkeling of bubbel hebben. Dit geeft ze een verkwikkende en speelse karakter, waardoor ze zeer aangenaam zijn om te drinken tijdens warme zomerdagen.

Aperetief 

Vanwege hun verfrissende stijl en veelzijdigheid zijn Vinho Verde-wijnen geweldig als aperitief, maar ze passen ook goed bij lichte gerechten, zeevruchten, salades en diverse internationale keukens.

Het is belangrijk op te merken dat de naam "Vinho Verde" verwijst naar de wijnstreek en het type wijn in Portugal, en heeft niets te maken met "groene wijn" zoals in de kleur.

Home > Vinho Verde

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp