Vragen? Bel: 035 888 95 95
Siersma Wijnadvies
Filters tonen

Weinviertel

In het noordoosten van Oostenrijk, op slechts een steenworp afstand van Wenen, ligt het prachtige wijngebied Weinviertel. Met zijn uitgestrekte wijngaarden en rijke wijntraditie is deze regio een ware parel voor wijnliefhebbers. Weinviertel staat bekend om zijn unieke terroir, kenmerkende druivenrassen en ambachtelijke wijnproductie. Laten we dieper duiken in dit fascinerende wijngebied.

Terroir

Het terroir van Weinviertel is van onschatbare waarde voor de wijnproductie. De bodems bestaan voornamelijk uit löss, een vruchtbare lössgrond die ideaal is voor de wijnbouw. De hoge porositeit van de bodem zorgt voor een goede waterhuishouding en een uitstekende drainage, wat bijdraagt aan de gezonde groei van de wijnstokken. Bovendien geeft de lössgrond de wijnen een uniek karakter, met frisse aroma's en levendige zuren.

Grüner Veltliner

Een van de meest opvallende kenmerken van Weinviertel is de focus op de inheemse druivensoort Grüner Veltliner. Deze druif gedijt perfect in het klimaat van de regio en is verantwoordelijk voor het merendeel van de wijnen die hier worden geproduceerd. Grüner Veltliner levert elegante en aromatische wijnen op, met tonen van citrus, groene appel en witte peper. Het is de trots van Weinviertel en heeft zelfs zijn eigen kwaliteitslabel gekregen: de DAC (Districtus Austriae Controllatus) Weinviertel. Dit label garandeert de herkomst en kwaliteit van de wijn.

vinificatie

De wijnproductie in Weinviertel is een ambachtelijk proces dat door vele generaties heen is doorgegeven. De lokale wijnboeren hechten veel waarde aan traditie en vakmanschap. Ze oogsten de druiven met de hand en maken gebruik van moderne technieken om de wijnkwaliteit te optimaliseren. De vinificatie gebeurt vaak op roestvrijstalen tanks om de pure expressie van het fruit te behouden. Bij de rijping van de wijnen wordt er vaak gebruik gemaakt van grote houten vaten of barriques, afhankelijk van de wijnstijl die de wijnmaker nastreeft.

Pittoreske dorpjes

Een bezoek aan Weinviertel biedt een unieke ervaring voor wijnliefhebbers. De regio heeft talloze wijnhuizen en proeflokalen die gastvrijheid hoog in het vaandel hebben staan. Hier kun je genieten van een wijnproeverij en kennismaken met de verschillende wijnstijlen die Weinviertel te bieden heeft. Bovendien zijn er verschillende wijnroutes die je kunt volgen, waarbij je pittoreske dorpjes en adembenemende landschappen ontdekt.

Home > Weinviertel

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp