Vragen? Bel: 035 888 95 95
Mineraliteit & Vefrissend Grüner Veltliner
Grüner Veltliner
Deze druif verdient een podium, en wij hebben er alvast twee voor u geselecteerd.
Filters tonen

Grüner Veltliner

Grüner Veltliner… GruVee, GV; in de wijnwereld heeft niet vaak een druivensoort in zulke korte tijd van “volkomen onbekend” de status “hip en modern” bereikt. Waar in 2005 bijna geen enkele fles Grüner Veltliner de Oostenrijkse grens verliet, was het deze zomer Grüner Veltliner die de terrassen domineerde.

Oostenrijk

Oorspronkelijk uit Oostenrijk is deze frisse witte druivensoort een new kid on the block. De karakteristieken? Citrusfruit, witte peper en tropisch fruit. Grüner Veltliner, hierna GV, neemt ongeveer 30% van alle wijngaarden in Oostenrijk voor zijn rekening en dan met name in vier gedeelts van Oostenrijk: Kemptal, Kremstal, Weinviertel en Wachau. Behalve in Oostenrijk zijn sinds een jaar of tien avontuurlijke producenten in Nieuw-Zeeland, Australië en Californië ook geïnteresseerd geraakt in Grüner Veltliner.

Zoals eerder kort omschreven, geurt en smaakt een typische Grüner Veltliner vrij elegant en mineraal: typische karakteristieken zijn in de jeugd witte peper, citrusfruit, honingmeloen en tropisch fruit. Meestal zit er een mooie minerale toon in die de wijn nog frisser maakt. Eigenlijk altijd op roestvrijstaal gemaakt om frisheid te bewaren. Omdat veruit het grootste deel van Grüner Veltliner jong wordt gedronken, is dat ook de stijl die we kennen.

Citroensap en peterselie

Wat veel minder mensen weten (en wat ook veel minder gedaan wordt), is dat, in topjaren, Grüner Veltliner prachtig op hout gevinifieerd kan worden en op die manier verbazingwekkend veel weg kan hebben van witte Bourgogne! Ik heb een aantal maal Grüner uit mooie jaren van topproducenten geproefd die ik blind absoluut verward zou hebben met een goeie village Bourgogne. Het karakter van op hout gelagerde, oudere Grüner Veltliner verandert: de harde, frisse zuren gaan naar de achtergrond en maken plaats voor secundaire en tertiare smaken als honing, iets noot achtigs, gedroogd fruit en prachtige complexiteit.

Wat men eet bij Grüner Veltliner? De jonge, frisse stijl zal de stijl zijn die je in Nederland tegenkomt. Zet die wijn in als apéritief, bij een frisse salade, of doe het écht klassiek: Grüner is de absolute gedoodverfde favoriet voor bij een traditionele Wiener Schnitzel. Veel citroensap en peterselie en een glas Grüner. Een mens wil niet veel meer.

Home > Grüner Veltliner

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp