Vragen? Bel: 035 888 95 95

Gourmetten 2.0 'Groente&Fruit'

Wijn & spijs

Stop met het snijden van een wortel, een ui en een stukje paprika, en ga opzoek naar de uitdaging. Hier wat tips. Alleen vlees en vis eten bij een gourmet diner is natuurlijk niet volledig. Je maakt het helemaal compleet als je met groente en fruit aan de slag gaat.

Deel 2: 'Groente & Fruit'

[caption id="" align="alignright" width="253" class=" "] Gele Biet[/caption] Neem rauwe gele bieten in de schil en kook deze ongeveer 30 tot 45 minuten gaar in een mooie groente bouillon of water met zout. Giet de bieten af en laat afkoelen. Schil de bieten en snijd plakken van ongeveer 1 centimeter. Marineer de bieten in wat olijfolie en peper en zout. Bak ze kort op de gourmet plaat. Heerlijk bij coquille of een mooi stukje hertenfilet.

Pastinaak

Ook altijd lekker bij de gourmet zijn frietjes! Alleen we gaan nu frietjes maken van pastinaak. Koop mooie grote pastinaken bij de groenteboer en schil deze. Snijd ze in mooie wat dikkere frieten. Spoel ze even onder wat water en laat uitlekken op een theedoek. Pak de frituur pan met schoon vers vet. Het liefste soja olie. Erg neutraal en het minst slecht voor je. Verhit de frituur pan tot 140 graden Celsius. Bak de pastinaak frieten daar ongeveer 5 minuten in. Ze moeten net aan gaar zijn. Laat ze uitlekken op een thee doek (Dit kun je natuurlijk al gewoon s’middags doen). Wanneer je de frieten wil serveren verwarm de frituurpan tot 180 graden Celsius en bak de frieten tot ze mooi goud bruin zijn. Super lekker bij al je vis en vlees gerechtjes van de gourmet plaat.

Ui

Uien zijn natuurlijk altijd lekker bij de gourmet. Maak het alleen leuker door bij de uien boer een hele diversiteit aan uien te kopen. Denk aan sjalotjes, rode ui, zoete ui, witte ui enz. Maak de uien schoon en snijdt in halve ringen. Lekker bakken op de bakplaat of smoren met een klontje boter en een paar suiker korrels in je bakpannetje. [caption id="" align="alignright" width="249" class=" "] Groene kool[/caption]

Groene kool

Koop een verse groene kool, en haal de buitenste bladeren er vanaf. Zoals Meneer Kranenborg altijd zegt; ‘Tegen de buitenste bladeren hebben de vossen gepist, die eten wij dus niet!’. Snijd de kool vervolgens in vieren, en snijd het kontje er NIET af. Leg et nu op de snijplank en snijd hele dunne reepjes totdat je in de buurt komt van het kontje. Daar komt de kern en die willen we niet. De kool wassen en onder een doek wegleggen. Wel de kool zo droog mogelijk maken. Pak wanneer je aan het gourmetten bent je pannetje, doe daar wat kool in, een klontje boter en een beetje kippen/gevogelte bouillon en laat dit lekker smoren. Peper en zout er op en je hebt een super lekkere knapperige groente als begeleiding voor je biefstukje of je  Veluwse eendje.

Zuurkool

Neem zuurkool uit het vat! Het liefst de wijn zuurkool. Spoel dit af en knijp uit. Dit doe je om de ergste zuurtonen te verwijderen. Pak wanneer je aan het gourmetten bent je pannetje en doe hetzelfde als met de groene kool. Wat zuurkool in de pan, een klontje boter en een scheutje kippenbouillon. Daarna heerlijk laten smoren.

Tip: verander het klontje boter in een klein klontje ganzenvet, wordt het nog smaakvoller en glanzend van. Past perfect bij fazantenborst, duif, gamba of heilbot.

[caption id="" align="alignright" width="253" class=" "] Winter postelein[/caption]

Maak van deze prachtige groente eens een frisse salade. Mooi garnituur van radijs, bospeen, verse augurk en sjalot aan toevoegen. Op smaak brengen met je beste olijf olie, het liefst oude balsamico en peper en zout. Waanzinnige aardse smaken en een enorme frisheid als je er nog een klein beetje verse citroensap aan toevoegt. Maak dit wel net voordat je het gaat opdienen, anders maken de zuren in de dressing je salade kapot.

Paddenstoelen

Even een reminder!! Vergeet geen paddenstoelen! Laat de champignons lekker een keer links liggen en koop paddenstoelen uit het seizoen. Cantharellen, king boleten, cepes, oesterzwammen, shiitake enz. Allemaal geschikt om even lekker kort te bakken met wat peper en zout. Prachtige aardse smaken die zich met veel laten combineren.

Ananas

Koop verse ananas en maak deze helemaal schoon. Snijd de ananas in plakken en marineer in bruine suiker, vanillemerg, oude balsamico en peper. Laat een paar uur staan. Perfect om zo te eten of om even kort te bakken op de gourmet plaat.

Peren

Haal bij de groente boer gieser wildeman peertjes en schil deze. Pocheer de peren in witte, rode wijn of port met het klassieke garnituur van sinaasappel (gehalveerd), kruidnagel, laurier, jeneverbesjes, kaneel, steranijs. Eventueel vanille en suiker. Zorg ervoor dat al je specerijen heel zijn, dus vermijdt poeders. Zorg ervoor dat ze wat frisheid behouden anders vallen ze zo zwaar bij de gourmet.

Home > Wijnadvies > Wijn & spijs > Gourmetten 2.0 'Groente&Fruit'

© 2018 Siersma Wijnadvies