Vragen? Bel: 035 888 95 95

Paella

Wijn & spijs

onderdeel van de bereiding is dat de rijst gekookt wordt in de bouillon van de vis- en schaaldieren of kip en konijn, het liefst buiten op een houtskool verhitte paella-pan

Ingrediënten voor Echte Paëlla

  • 2 stuks smaakvolle tomaten
  • 1 stuk rode paprika
  • 1 stuk groene paprika
  • 1 stuk rode ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 16 stuks grote garnalen
  • 2 stuks pijlinktvis
  • 12 stuks mosselen
  • 3 koppen bouillon
  • 1,5 kop rijst
  • 1 mespunt saffraan
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 stuk citroen
  • 1 scheutje olijfolie

Bereidingswijze voor Echte Paëlla

Groenten snijden: Snipper 1 rode ui, 1 rode en 1 groene paprika in dobbelsteentjes. 4 teentjes knoflook uitpersen en 2 eetlepels gladde peterselie fijnhakken. Pureer de tomaten.
Gebruik een grove rasp om 2 rijpe en smaakvolle tomaten zonder vel te pureren. Bedenk dat de kwaliteit van de ingrediënten bepalend is voor het eindresultaat.Voorbereiding vis: 16 gamba's pellen en het darmkanaal verwijderen, 2 pijlinktvissen in ringen snijden en 12 mosselen schoonmaken en nakijken. Afdekken en koel bewaren.De sofrito maken: Sofrito is de smaakmaker van de paella. Om sofrito te maken verhit je 2 eetlepels extra virgin olijfolie in de paellapan op een matig vuur en fruit de rode ui, de peterselie en 3 van de 4 tenen knoflook (uitgeperst) in 8 minuten onder af en toe roeren. Voeg de tomaten, de paprika en 2 theelepels paprikapoeder en bak tot het vocht van de tomaten verdampt is en de sofrito de dikte van jam heeft. Doe de sofrito in een schaal en maak de pan schoon met keukenpapier.De mosselen koken: Terwijl de sofrito staat te bakken, kook je de mosselen in een half kopje water (5 minuten). Roerbak de garnalen en de inktvis. Verhit een eetlepel olie in de paellapan op een matig vuur. Voeg de resterende teen knoflook met de garnalen en roerbak voor 1½ minuten, voeg de inktvisringen toe en roerbak nog eens 1½ minuten. Haal de garnalen en de inktvis uit de pan en breng op smaak met peper en zout. Afdekken en wegzetten. Voeg de rijst toe Doe de sofrito terug in de pan samen met 1½ kop (Spaanse calasparra of bomba) rijst en bak voor een minuut, al roerend om de rijst met olie en sofrito te bedekken. Voeg 3 koppen hete vis of kippebouillon, een mespunt saffraan draadjes, 1½ theelepel zeezout en een ½ theelepel vers gemalen zwarte peper. Roer om te mixen en breng aan de kook. Kook 10 minuten, onafgedekt zonder te roeren. Matig het vuur laat nog eens 15 minuten koken zonder te roeren. Na 15 minuten het vuur middelhoog zetten voor een minuutje of zo tot je de rijst ruikt. (aanbakken) Haal de pan van het vuur. (Het aanbaksel van de rijst in een paella heet socorrat en wordt door de kenners zeer gewaardeerd. ) Aanbakken dus niet aanbranden.Vis toevoegen: Duw de mosselen, de garnalen en de inktvis in de rijst. Dek de pan af met zilverfolie en laat de paella 5 minuten rusten. Serveren met partjes citroen om te sprenkelen.
Tip: Voeg eventueel stukjes kip of gare vleesrestjes toe en een handje diepvrieserwten. Mosselen en inktvis zijn te vervangen door een bakje zeevruchten. In Plaats van saffraan kan ook kurkuma gebruikt worden.
© 2017 Siersma Wijnadvies