Vragen? Bel: 035 888 95 95

Pompoen op veel manieren

Wijn & spijs

Hier wat diverse bereidingen van pompoen om deze prachtige groente op veel meer manieren te kunnen combineren met alles wat het najaar/winter ons te bieden heeft.

Crème van Pompoen

Neem een fles pompoen en verwijder de schil en de zaden. Snijdt de pompoen in gelijke stukken en zet dit op in water met zout zodat de pompoen net onder staat. Kook de pompoen tot hij helemaal mooi zacht is. Pureer de pompoen nu in de keuken machine met olijfolie, roomboter, peper en zout. Wees niet al te bang met het gebruiken van die ingrediënten. Het eindresultaat moet glad zijn, een mooie crème dikte en hoog op smaak. Waanzinnig lekker bij mooie hoofdgerechten die een zoete ondersteuning kunnen gebruiken. Denk aan hertenrug filet of gevulde kwartel met pistache en truffel.

Coulis van Pompoen

Een coulis van pompoen maak je bijna hetzelfde als de crème van pompoen. Alleen als je de pompoen gaat pureren voeg dan geen boter toe maar draai het glad met wat bouillon tot je de juiste dikte hebt bereikt. Het eindresultaat moet een mooie lopende saus/dressing zijn. Die koud ook nog goed te verwerken is. Eventueel nog een beetje mooie blanke balsamico-azijn toevoegen om een zuurtje in het geheel te krijgen. Maak een mooi voorgerecht van gerookte wilde eend of een rosbief van hert. Gebruik de coulis als begeleiding om al je ingrediënten in harmonie te laten samenkomen.

Geglaceerde Pompoen

Pak weer de flespompoen en gebruik voor dit bijgerecht alleen de hals van de pompoen. Uiteraard verwijderen we weer eerst de schil en snijden we plakken van ongeveer 1,5 tot 2 cm. Daarna pakken we een stekertje rond of vierkant in de grootte die je zelf het liefst wil. Ik ben zelf altijd een voorstander van een mooie kleine steker van ongeveer 3 a 4 centimeter doorsnee. Wanneer je alles hebt uitgestoken gooi de overige deeltjes niet weg! Maak van de overige deeltjes plus de bolle kant van de pompoen gewoon een mooie crème zoals hierboven uitgelegd staat. Zet een pan met ruim kokend water op en voeg hier zout aan toe. Blancheer de pompoen rondjes totdat ze halfgaar zijn. Haal uit het water en laat afkoelen. Pak een bakpan en doe daar een klontje/scheutje bij voorkeur geklaarde boter in. Verwarm dit en voeg de pompoen rondjes toe. Bak dit iets bruin en voeg een pollepel gevogeltefond (kippenbouillon) toe. Laat de pompoen rondjes nu op hoog vuur lekker glaceren zodat het vocht mooi om de pompoen heen begint te glanzen. Nu klaar voor gebruik, Heerlijk bij duif of gestoofde kalfssukade.

Oosterse Pompoensoep

Ingrediënten

  • 1 kg schoongemaakte pompoen in gelijke stukken
  • 1 tot 1,5 liter kippenbouillon
  • 2x uien
  • 3x knoflook
  • 1x rode peper
  • 50 gram verse gember
  • 2x daun salam (verse laurier)
  • 2x citroenblad
  • 1x sereh stengel
  • kokosmelk

Zet een grote pan op het vuur en doe daar twee eetlepels neutrale olie in. Fruit hier de grof gesneden ui en knoflook in aan. Voeg vervolgens de pompoen toe en bak dit even mee. Daarna de gember, de rode peper zonder zaadlijst, de sereh, citroenblad en verse laurier toevoegen. Let op, voeg alles in zijn geheel toe! Blus dit af met de kippenbouillon en als het geheel nog niet helemaal mooi onder het vocht staat voeg dan nog wat kippenbouillon of water toe. Breng het aan de kook en laat zachtjes staan. Proef af en toe wel al vast want als de hele rode peper er te lang in zit wordt de soep te scherp. Verwijder dus de rode peper wanneer je vindt dat de juiste scherpheid in de soep zit. Wanneer de pompoen mooi helemaal gaar is, verwijder dan ook alle andere ingrediënten die je er in zijn geheel aan hebt toegevoegd. Pak een staafmixer en pureer de soep helemaal mooi glad. Wanneer de soep te dik is voeg uiteraard nog wat water of bouillon toe. Nu wat kokosmelk toevoegen en pas op dat de soep niet meer vol aan de kook komt, anders gaat de soep schiften. Voeg zoveel kokosmelk toe totdat jij vindt dat de romige kokos smaak er voldoende aan zit. Breng daarna het geheel op smaak met peper en zout. Heerlijk te Combineren met gamba’s of gebakken kwartelfilet. Good Luck! Arjan

Home > Wijnadvies > Wijn & spijs > Pompoen op veel manieren

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp