Vragen? Bel: 035 888 95 95

Ratatouille

Wijn & spijs

Provencaals gecombineerd groente bijgerecht

Hoe dat zo, wat is er dan mis met onze ratatouille? Heel simpel: meestal worden alle groente tegelijk bij elkaar in de pan gedaan en dat doet de smaak ernstig tekort. Graag geef ik hier het recept voor een zorgvuldig bereide, volop smakelijke ratatouille.

Ingrediënten voor ca. 4 personen

  • Blanke olijfolie
  • 2 middelgrote uien of 5 - 6 sjalotjes, grof gesnipperd
  • 1 rode paprika en 1 gele paprika
  • 1 courgette of 3 - 4 kleintjes (zijn lekkerder!)
  • 1 aubergine of 2 kleintjes
  • Evt. venkel
  • 3 teentjes knoflook (geplet of uit de pers)
  • 4 á 5 tomaten
  • Evt. kruiden zoals: tijm, rozemarijn, oregano, marjolein (tamme oregano)
  • Zwarte peper uit de molen en fijn zeezout
  • Evt. een scheutje ruby port, marsala, madeira, rode wijn

Bereidingswijze

Snijdt eerst alle groente in niet te kleine stukjes. Courgette en aubergine is mooi in de lengte in vieren gesneden en dan ¾ cm dik. Paprika bijvoorbeeld 1,5 x 2 cm. Venkel: wat dunnere schijfjes en dan grof gesnipperd. Zet alles apart klaar in bakjes. Neem een grotere pan met dikke bodem of een braadpan. Fruit de ui in 2/3 eetlepels blanke olijfolie rustig glazig en zet het vuur dan weer uit. In een of meer koekenpannen (anti-aanbak is prima) bakt u de groente afzonderlijk in een beetje olijfolie. Rode en gele paprika mogen bij elkaar in de pan. Bestrooi ze met peper en zout en voeg gaande weg de knoflook toe. Bak de groentes niet gaar. Gooi de gebaken groentes allemaal bij elkaar op de gefruite uien in de grote pan. Gooi dan in de gebruikte koekenpan op lager vuur een flinke scheut port of wijn etc. en roer de aanbaksels los. Giet deze ingedikte vloeistof bij de ratatouille. Er kunnen evt. nog fijngehakte verse (of gedroogde) kruiden bij en de gesneden tomaten gaan er nu bij. Doorroeren, nog enkele minuten (mag langer) verwarmen en afproeven op peper en zout. U kunt ook de ratatouille pas doorverwarmen als u hem nodig heeft. Ratatouille past goed bij lamsvlees, entrecôte, gegrilde tonijn en zwaardvis.

Deze wijnen gaan goed bij ratatouille:

[product_attribute attribute='gerecht' filter="ratatouille"]

© 2017 Siersma Wijnadvies