Vragen? Bel: 035 888 95 95

Tarte tatin van peer

Wijn & spijs

Misschien wel de lekkerste en zeker de mooiste tarte tartin die je zult maken!

 Ingrediënten

  • 4x Peren (Doyenné du Comice handperen)
  • 1x fles witte wijn
  • 1x vanille stokje
  • 1x kaneel stokje
  • 2x steranijs
  • 2x kruidnagel
  • 1x sinaasappel
  • 1x laurierblad
  • 2x jeneverbes
  • 1x citroen
  • 750 gram suiker
  • 40 gram boter
  • 1 a 2 deciliter room
  • 8x Bladerdeeg plakken diepvries vierkant (verkrijgbaar bij supermarkt)
  • Ronde aluminiumbakjes diameter +/- 10 cm.

Bereidingswijze

Daar gaan we, tarte tartin voor gevorderde. Waarom? Omdat het de lekkerste wordt en omdat het er ook nog eens fantastisch uitziet. Begin met het schillen van de peren en halveer de peren. Druk vervolgens met een parissiene-boor het klokhuis en het ‘kontje’ van de peer eruit. Doe de peren in een pan en doe de wijn, 400 gram suiker, de merg van het vanille stokje en het stokje zelf, kaneel stok, steranijs, kruidnagel, 1 halve sinaasappel, laurier en jeneverbes erbij. Mocht het zijn dat de peren nu nog niet volledig onder staan, vul dan af met een beetje water. Dek de pan af met een doek of vetvrij papier zodat het goed afgesloten is. Zet op het vuur en breng het net niet aan de kook. We gaan dus pocheren! Wanneer de peren op temperatuur zijn laat het geheel ong. 45 minuten staan. Na die 45 minuten vuur uitzetten en lekker laten staan. Voor het beste eindresultaat doe je het bovenstaande een dag van te voren zodat de peren zich helemaal kunnen vol zuigen met het sap. Zet wel in de koeling! We gaan er dus vanuit dat de peren al 24 uur in het vocht staan en gaan verder met het maken van onze tarte tartin. Pak een steelpan met een dikke bodem en doe daar de resterende 300 gram suiker in. Verwarm dit en voeg het sap van de citroen toe. Neem rustig de tijd en zorg ervoor dat je de suiker verwarmt en laat smelten tot een prachtige goud/bruine karamel. Voeg er vervolgens een 50 gram boter en een scheutje room aan toe. Pas op, kan gaan spetteren! Zeg dit weg maar zorg er wel voor dat het iets vloeibaar blijft. Pak een halve peer uit het sap en leg met de platte kant op een snijplank. Snijdt de peer zo in dat het 1 geheel blijft maar dat je er een waaier van kan maken. Leg het vervolgens als een waaier in de aluminium vorm. Pak de karamel en bedek de peer met een paar lepels. Doe dit bij alle 8 de peren en zorg ervoor dat je uitkomt met je karamel. Als laatste pak je de bladerdeeg en snijdt of steek je het deeg uit zodat je de vorm kan afdekken, let op, steek niet te klein uit! Prik wel eerst gaatjes in het deeg met een vork zodat het niet teveel reist. Bak de tarte tartin vervolgens 12 minuten af op 200 graden Celsius. Als je de tarte tartin uit de oven haalt, draai hem om op een bord en zorg ervoor dat de overtollige karamel eraf gaat. Klaar is je tarte tartin!! Prachtige smaken, en ook heel belangrijk, het ziet er perfect uit. Tips:

  • Combineer met blauwe schimmel kaas.
  • Combineer met diverse gebrande noten.
  • Combineer met vanille roomijs

Deze wijnen gaan hier goed bij:

[product_attribute attribute='gerecht' filter="tarte-tatin-van-peer"]

Home > Wijnadvies > Wijn & spijs > Tarte tatin van peer

© 2017 Siersma Wijnadvies