Vragen? Bel: 035 888 95 95

Wijnen bij Falafel

Wijn & spijs

Overheerlijke gekruide falafel met spelt pannenkoekjes en puntpaprika!

Ingredienten falafel

  • 500 gram gedroogde kikkererwten (minimaal 6 uur geweekt in ruim koud water)
  • 2 eieren
  • 2 uien middelgroot, grof gesnippert
  • 3 eentje knoflook, grof gehakt
  • 1 handje bladpeterselie, zonder steel
  • 1 handje koriander, zonder steel
  • 1 rode peper, zonder zaad in stukken
  • 1,5 eetlepel kurkuma
  • 1,5 eetlepel korianderpoeder
  • 1,5 eetlepel komijnpoeder
  • 0,5 eetlepel chilipoeder
  • 2 eetlepel zwarte sesamsaad
  • Zout en peper
  • Soja olie om in te frituren

Ingrediënten spelt pannenkoekjes

  • 250 gram speltmeel
  • 400 ml melk
  • 100 ml bruisend water
  • 3 eieren
  • 0,5 theelepel Chilipoeder
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • Snufje zout

Garnituren voor de pannenkoekjes:

  • 1 rode ui in halve ringen
  • 1 punt paprika rood in stukjes
  • 0,5 komkommer in plakjes
  • 100 gram veltsla
  • Knoflooksaus
  • Tzaziki
  • Chilisaus

We starten met het maken van de falafel. Neem de kurkuma, korianderpoeder, komijnpoeder, chilipoeder en het sesamzaad en rooster dat in een warme droge pan op middelhoog vuur gedurende 2 minuutjes. Vergeet niet af en toe te roeren. Doe nu de uitgelekte kikkererwten in een keukenmachine en voeg er alles aan toe wat op de ingredientenlijst staat behalve de soja olie. Draai alles mooi fijn. Pas op dat je het niet te glad draaid. Er mag wel iets structuur inzitten. Neem twee lepels om er vervolgens Quenelle van te maken. (zie youtube.com voor de techniek) ook is het natuurlijk mogelijk om met de hand balletjes te rollen en ze iets plat te maken zodat je een soort ‘kleine hamburgertjes’ maakt. Wanneer alle falafel verwerkt is tot quenelle of balletjes leg je ze in de koelkast. Nu is het tijd voor de spelt pannenkoekjes. Pak een bekken/grote schaal en doe daar de speltmeel in samen met de kerrie, zout en chilipoeder. Voeg hier al roerend de helft van de melk aan toe. Daarna een voor een de eieren, en blijf goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Daarna de overige melk en het bruisende water toevoegen. Je beslag moet nu redelijk dun zijn en mooi egaal. Zet een pan op het vuur met een goede anti aanbaklaag en vet de bodem in met een heel klein beetje soja olie. Smeer dit uit met keukenrol. Bak een voor een mooie dunne pannenkoeken op middel tot laag vuur. Herhaal elke keer het invetten van de pan met een stuk keukenrol. Wanneer je alle pannenkoekjes hebt gebakken is het tijd om de frituurpan met soja olie op te warmen tot 180 graden celcius. Frituur de falafel gedurende 3 tot 4 minuten tot deze egaal bruin zijn gebakken. We gaan aan tafel en pakken een pannenkoekje. Doe daar vervolgens wat tzaziki of bijvoorbeeld chilisaus op en beleg met bovenstaande garnituren. Daarna de falafel erin en oprollen maar! Eet smakelijk!

Deze wijnen gaan goed bij falafel:

[product_attribute attribute='gerecht' filter="falafel"]

Home > Wijnadvies > Wijn & spijs > Wijnen bij Falafel

© 2017 Siersma Wijnadvies