Vragen? Bel: 035 888 95 95

Bedreigingen te lijf

Wijnadvies blog op 23 december 2016
Bedreigingen te lijf

Het feit dat er druivenstokken staan maakt het nog geen goede wijngaard. Niet alleen is het belangrijk om een goede locatie te kiezen, de juiste stokken te planten en die goed te verzorgen. Het is ook continu hard werken om bedreigingen van buitenaf tegen te gaan. Hier in Nederland hebben we geen last van extreem lage temperaturen, maar er zijn wijngaarden op de wereld waar het -20°C kan worden of zelfs nog lager. Bij dat soort temperaturen moet je gaan optreden, want druivenstokken kunnen daardoor ernstig beschadigd raken of zelfs doodgaan. Sommige wijnboeren bedekken de wijngaard met zand om de stokken te beschermen. Ook kunnen er bijvoorbeeld kachels worden neergezet.

Voorjaar

In het voorjaar kan het weer ook te koud zijn en vormt vorst een grote bedreiging voor de jonge knoppen die net uitkomen. Hagelbuien laat in het groeiseizoen zorgen voor desastreuze schade aan druiven en druivenstokken. Het gebied Mendoza in Argentinië is erg gevoelig voor zomerse hagelbuien. In sommige wijngaarden worden netten gespannen om de druiven en de bladeren te beschermen. In andere gebieden worden vliegtuigjes en zelfs raketten ingezet om dreigende wolken met chemicaliën te bestrijden. Op die manier zal het water dat naar beneden komt, vallen als regen en niet als hagel.

Zomerse buien

De zomerse buien die wij maar al te goed kennen, kunnen het einde betekenen van een groot gedeelte van de oogst. Druiven die dan al zo goed als rijp zijn kunnen door hevige regenval opzwellen. De smaak van het sap in de druif valt terug en in sommige gevallen kunnen de druiven zelfs opensplijten en gaan schimmelen.

Ziektes

En dan heb je naast alle bedreigingen door het weer ook nog eens ziektes die de wijngaard kunnen treffen. Zo heb je nematoden, wormpjes, die de wortels aan kunnen vallen waardoor de nodige voedingsstoffen niet meer opgenomen kunnen worden. Door andere onderstokken te planten die de nematoden niet eten, ben je er vanaf. Boven de grond kunnen vogels, zoogdieren, insecten en spinnen zich ook te goed doen aan de druiven en druivenstokken. Verschillende soorten rot kunnen ervoor zorgen dat de wijnstokken zich niet goed ontwikkelen of de druif aantasten. Grijze rot komt voor wanneer het erg vochtig is. Het tast de groene delen van een stok en de druiven aan. Om dat tegen te gaan wordt een wijngaard verschillende malen met een spray behandeld. Al met al ben je maar wat druk in een wijngaard en is het belangrijk om continue het weer, de grond en de stokken in de gaten te houden.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Bedreigingen te lijf

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp