Vragen? Bel: 035 888 95 95

Bom-Jolais Primeur

Wijnadvies blog op 23 september 2012
Bom-Jolais Primeur

Achtbaan

Het is eind september en ondanks het verrassend mooie weer weet de doorgewinterde wijnhandelaar dat het tijd is om de Beaujolais Primeur in te kopen. Dit ‘moeilijke kindje van de Bourgogne’ zit qua reputatie in een heftige achtbaan.

3e donderdag

Tientallen jaren geleden vlogen de dozen met deze fruitige dorstlesser op de 3e donderdag van november al om 12 uur ’s nachts de deur uit. Minimaal een maand lang sprak men over de kwaliteit van het betreffende jaar al ware het de Hollandse Nieuwe. Heerlijk! Half jaren ‘90 kwam er letterlijk een explosief einde aan het succes van de Beaujolais Primeur. De wereld keerde Frankrijk massaal de rug toe vanwege de aanhoudende experimenten met kernbommen. Daarnaast, moet toegegeven worden, was de kwaliteit van de wijn ook wel iets wateriger geworden.

Echte Beaujolais

Inmiddels zijn we ruim 15 jaar verder en is de interesse in deze wijn gelukkig weer toegenomen. En neemt, geheel terecht, de vraag naar de ‘echte’ Beaujolais door het jaar heen ook weer toe. De nieuwe generatie wijnmakers is zich er van bewust geworden dat kwaliteit het meest belangrijke is, iets wat de wijndrinker natuurlijk al lang wist! Nu maar hopen dat Frankrijk de schandalen voorlopig in de kast houdt, dan drinken wij op donderdag 17 november aanstaande een goed glas Primeur!

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp