Vragen? Bel: 035 888 95 95

Cava!

Wijnadvies blog op 20 februari 2015
Cava!

Een volwaardige bubbel

Cava: in Spanje een volwaardige bubbel, in Nederland heeft Cava het een stuk lastiger. Op één of andere manier heeft Cava met een imago te kampen waardoor het overgrote deel van de wijndrinkers in Nederland denkt dat het een zeer inferieure versie van Champagne betreft. Nu zijn er inderdaad Cava’s die dat statement helemaal waarmaken: Freixenet, om een voorbeeld te noemen. Met Cava geldt, net als met alle andere wijn: als je gaat voor massaproductie, moet je inleveren op kwaliteit. Daarom wil ik deze gigantische Cava-coöperaties niet laten meetellen als ik het heb over Cava. Als ik het heb over Cava, wil ik praten over kleine, minder bekende boeren die hun Cava net zo serieus nemen als een Bourgogneproducent zijn Bourgogne. In een gebied dat de Pénedes wordt genoemd, grofweg rondom Barcelona, wordt de meeste kwaliteitscava gemaakt. Overigens moet hierbij worden opgemerkt dat Cava in heel Spanje gemaakt mag worden, maar men is het er wel over eens dat de beste Cava uit Pénedes komt. Voor Cava worden traditioneel drie druivensoorten gebruikt: Macabeo, Parellada en Xarel-lo. Elk van deze druiven heeft een eigen “functie” in de uiteindelijke wijn. Macabeo verzorgt vooral de frisheid en het fruit, Parellada de mineraliteit en heeft veel florale tonen, en Xarel-lo geeft de wijn kracht en rondeur. De verhoudingen onderling zijn niet vastgelegd en producenten zijn ook toegestaan om mono-cépage Cava’s te maken van bijvoorbeeld alleen Macabeo. Er is ook nog een groot aantal andere druivensoorten toegestaan, zoals Monastrell, Chardonnay en zelfs Cabernet Sauvignon. Die laatste wordt soms in combinatie met de inheemse druivensoort Trepat gebruikt voor de productie van rosé Cava.

DO Cava

Nu, de stijl van Cava kan over het algemeen beschreven worden als frisser dan die van Champagne. Dit komt door een aantal dingen, maar de meest belangrijke zijn het feit dat Cava vaker op RVS wordt gemaakt dan Champagne, en het feit dat Chardonnay en Pinot Noir – die gebruikt worden in Champagne – een rondeur en zwaarte hebben waar de druivensoorten van Cava niet aan kunnen tippen. Dit betekent niét dat Cava daardoor per definitie een mindere bubbel is, het is enkel een andere stijl. Om de DO Cava te mogen voeren, moet de producent overigens de druiven hetzelfde behandelen als in Champagne (méthode traditionelle). Verder gelden bij Cava ook regels wat betreft de duur van het laten liggen op gist. Voor Champagne is dit 18 maanden minimaal en 36 voor een vintage champagne. Voor Cava heb je iets meer opties: Non-reserva, Reserva en Gran Reserva. De rijden dat de wijn op de gistcellen moet liggen, zijn respectievelijk 9, 15 en 30 maanden. Klein weetje: dit zie je altijd aan de kleur van het zegel, bovenop de kurk van de fles! Non-reserva heeft een wit label, Reserva groen en Gran Reserva zwart. Daarnaast gelden bij Cava ook regels wat betreft droogte en heb je Cava’s van dolç (zoet) tot en met brut nature (beendroog). Wij werken met een aantal producenten, waarvan Agústi Torello de kwalitatief hoogwaardigste is. Een klein familiebedrijf (vier generaties) dat wereldberoemde Cava’s maakt. Hun Reserva is met 17,95 een prachtige instapcava die al 24 maanden op het gist ligt! Daarnaast maken ze een Gran Reserva (2007) die 36 maanden op het gist ligt. Als topcuvée maken ze de “Kripta”, een amfora-vormige fles die niet onderdoet voor topchampagnes. Minimaal 4 jaar rijpt deze cava op gist maar dikwijls veel langer. Het is de enige cava die door Robert Parker zo hoog is gewaardeerd: 94 punten. Onlangs is de wijn opgenomen in het boek “de 1000 grootste wijnen” en de Kripta straalt op menig driesterren wijnkaart! Alle producten van Agústi Torello hebben we standaard op voorraad. Serieuze bubbels uit Spanje: kom er eens voor naar de winkel!

© 2018 Siersma Wijnadvies