Vragen? Bel: 035 888 95 95

De Grillo druif, een onbekende schoonheid!

Wijnadvies blog op 29 september 2023
De Grillo druif, een onbekende schoonheid!

Een betoverende Italiaanse wijn!

De Grillo-druif, een juweel uit Sicilië, heeft de aandacht van wijnliefhebbers over de hele wereld getrokken. Deze unieke druivensoort, oorspronkelijk afkomstig uit het zonnige Italiaanse eiland Sicilië, floreert in het warme en mediterrane klimaat en heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke opmars gemaakt in de wijnwereld.

De Grillo-druif staat bekend om zijn opvallende kenmerken en intrigerende smaakprofielen:

  • Aroma's en Smaak: Grillo-wijnen worden gekenmerkt door hun verfrissende en levendige aroma's van citrusvruchten, groene appel en perzik. De smaak is vaak fris en sappig, met een uitgebalanceerde zuurgraad en subtiele kruidige tonen. Deze eigenschappen maken Grillo-wijnen uitstekend geschikt als aperitief of als begeleiding bij lichte gerechten zoals zeevruchten, salades en witte sauzen.
  • Minerale Complexiteit: De Grillo-druif gedijt op de vruchtbare vulkanische bodems van Sicilië, wat resulteert in wijnen met intrigerende minerale en ziltige tonen. Dit geeft de wijnen een extra laag van complexiteit en een onderscheidend karakter.
  • Viognier van Sicilië: Grillo wordt soms liefkozend vergeleken met de beroemde Viognier-druif vanwege de vergelijkbare rijke textuur en florale aroma's die het kan bieden.
  • Veelzijdigheid: Terwijl Grillo traditioneel wordt gevinifieerd tot droge witte wijn, heeft het druivenras zich aangepast aan diverse wijnstijlen. Het wordt ook gebruikt voor mousserende wijnen en kan zelfs dienen als basis voor verleidelijke dessertwijnen.
  • Historische Relevantie: Grillo heeft een belangrijke rol gespeeld in de wijnbouwgeschiedenis van Sicilië. Het werd traditioneel gebruikt voor de productie van Marsala, een versterkte wijn. Tegenwoordig wordt het vaker gevinifieerd tot droge witte wijn, waarbij het de erfenis van Sicilië met moderne wijnbereiding combineert.

Bekijk de wijnen met de Grillo druif

Kortom, Grillo-wijnen vertegenwoordigen een zonnige reis door de smaken van Sicilië. Hun levendige persoonlijkheid, veelzijdigheid en historische betekenis maken ze tot een must-try voor zowel liefhebbers van Italiaanse wijn als avontuurlijke fijnproevers die op zoek zijn naar nieuwe en opwindende smaakervaringen.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > De Grillo druif, een onbekende schoonheid!

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp