Vragen? Bel: 035 888 95 95

Donkere tijden tijdens de drooglegging

Wijnadvies blog op 25 oktober 2016
Donkere tijden tijdens de drooglegging

Amerika

Even een tijdje wat minder alcohol of zelfs even een maandje zonder, dat kennen we wel. Maar een jarenlang alcoholverbod opgelegd vanuit de overheid, dat kunnen we ons niet voorstellen. Toch was dat het verhaal in de Verenigde Staten. Aan het einde van de negentiende eeuw kwamen er steeds meer voorstanders van een alcoholverbod, een drooglegging van Amerika.

Organisaties als de Anti-Saloon League en de Prohibition Party streden er hard voor en in 1920 was de drooglegging een feit. Alcohol mocht niet meer geproduceerd, verkocht of geleverd worden. Het verbod zou economisch gezien beter zijn omdat er dan minder kans was op ziekte, ongelukken en werkverzuim. Maar al die rooskleurige plaatjes die geschetst waren, werden geen werkelijkheid.

Underground

Zoals zo vaak met dingen die verboden worden, ging  alles gewoon door ondergronds. Omdat mensen het niet legaal konden krijgen, zorgden ze er wel voor dat het dan op de illegale manier kon. De criminele wereld tierde welig onder de drooglegging met als belangrijkste gangster: Al Capone. Het omkopen van politici en de politie was hem niet vreemd en dankzij de illegale drankhandel ging het meneer Capone dan ook voor de wind. Uiteindelijk waren steeds meer mensen tegen het alcoholverbod. Toch duurde het nog best lang voordat de wet werd afgeschaft.

Pas in 1933 kwam er uiteindelijk een eind aan de donkere tijden van de drooglegging.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Donkere tijden tijdens de drooglegging

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp