Vragen? Bel: 035 888 95 95

Het ontstaan van de wijnwereld

Wijnadvies blog op 22 maart 2017
Het ontstaan van de wijnwereld

8500 v.C.

Dat er al lang geleden wijn werd gemaakt weet iedereen, maar veel mensen beseffen zich niet hoe lang geleden dat wel niet is. Het ontstaan van de hedendaagse wijnwereld gaat terug naar zo'n 8500 jaar voor onze jaartelling. Dan groeit de Europese wijndruif, zei het in primitieve vorm, in Georgië en Armenië.

Onze voorouders, die als nomaden leven, gaan zich steeds vaker ergens vestigen en beginnen de druif te gebruiken. Zo'n vierduizend jaar later worden er wijnstokken naar Egypte gebracht waar er een ware wijnindustrie wordt opgezet. In het vroegere Mesopotamië, nu een gebied in Irak, is er eveneens een bloeiende wijncultuur.

Grieken en de Feniciërs

Dankzij tableaus met spijkerschrift die zijn gevonden, weten we nu dat er drieduizend jaar voor onze jaartelling zelfs een wijngodin werd vereerd. Vanaf tweeduizend jaar voor het begin van onze jaartelling wordt wijn steeds belangrijker in Griekenland. En het zijn waarschijnlijk de Grieken en de Feniciërs  die de eerste wijngaarden in Noord Afrika, de Franse Provence en Italië aanleggen.

Duizend jaar later verovert de wijnstok ook Spanje, Portugal  en het zuiden van Frankrijk. In Italië verbouwen ze meer en meer wijnstokken en de Italianen verdrijven de Grieken als grootste wijnleverancier. De Romeinen zorgen er daarna voor dat de bekende wijngebieden als Champagne, Rhône, Bordeaux en Bourgogne ontstaan.

Romeinse Rijk

Maar door de val van het Romeinse Rijk raken veel wijngaarden in verval. De kerk besluit daar iets aan te doen. Het geheim van het wijn maken wordt eigen gemaakt en monniken zorgen er uiteindelijk voor dat de wijngaarden blijven bestaan.  

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Het ontstaan van de wijnwereld

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp